Вземете 30% отстъпка за хостинг в пакет с .BG домейн

Запознаване със cPanel - Част VIII: Бази от данни

Запознаване със cPanel - Част VIII: Бази от данни

Почти всяка модерна уеб страница се състои от две основни части - файлове и база данни. Именно в този материал ще разгледаме как посредством cPanel можете да създадете база от данни и как да я управлявате. За улеснение cPanel предоставя няколко варианта както за самото създаване, така и за нейния вид. Така бързо и лесно може да извършвате желаните действия без затруднение. Нека да разгледаме подробно възможностите:

1. PhpMyAdmin

Може да се каже, че това е мениджър както на самите бази данни, така и на тяхното съдържание. Посредством него можете да извършвате множество операции като прелистване на таблици, разглеждане на съдържанието им, премахване или изчистване на таблици, поставяне на цели бази от данни и други.
Част от възможностите сме разглеждали в този материал, като това са най-честите операции с това приложение. За останалите операции е необходимо да имате поне базови познания в тази насока.
Препоръчваме ви да извършвате Backup на базата данни върху която работите. Така ще сте сигурни, че разполагате с резервно копие ако въведените промени не доведат до желания резултат.

2. Съветник за MySQL Бази Данни

Ще се запознаем първо с тази опция. На кратко, от нея ще създадете база от данни, както и потребител за нея чрез няколко много лесни стъпки. Подробно сме разгледали процеса в следния материал.

3. MySQL Бази Данни

От това поле можете да извършвате посочените по-горе действия от съветника, но с няколко подобрения. Отново имаме налични възможностите за създаване на база данни, MySQL потребител и съответното му добавяне към базата от данни. Разликата е, че тези неща се извършват от един прозорец, а не се следват определени стъпки.
Също така има списък с вече създадените бази и на потребителите, които са добавени за тях. Така можете лесно да проследите дейтайлите за тази структура. Имате и възможност да изтривате бази данни, да премахвате потребители от тях, да изтривате потребители или да променяте техните пароли или правила за достъп.

Ето и как изглежда:

Предлагаме ви няколко съвета, чрез които да подобрите сигурността на страниците си и чистотата на работата:

- Винаги създавайте отделен MySQL потребител за всяка база данни, а не използвайте само един или два.
- Задавайте сложни пароли за тях, като препоръчваме използването на вградения генератор.
- За имена на базите от данни и на потребителите може да поставяте подобни на самата насока на страницата.

Ще отбележим, че ако използвате автоматичния инсталатор Softaculous, той сам ще създаде база от данни и потребител към нея. От посочените изображения по-горе можете да видите, че именно този инструмент е задал тези данни. В някои случаи те може да са объркващи, особено ако имате много бази от данни.
Имайте предвид, че информацията коя база данни се използва от системата се записва в конфигурационния ѝ файл и може да се бъде наблюдавана. Така можете да избегнете евентуално объркване.

4. Отдалечен MySQL достъп

Можете да разгледате подробна информация относно тази опция в този материал.

Ще отбележим само, че НЕ трябва да премахвате системния IP адрес, който е зададен.

5. PostgreSQL Бази Данни, PostgreSQL Съветник и phpPgAdmin

PostgreSQL е друг вид бази от данни, които cPanel може да управлява. Използването им не е много популярно, но винаги е добре да разполагате с алтернатива, която в даден момент може да ви свърши необходимата работа.
Самите полета в cPanel са еквивалентни на описаните по-горе за MySQL и поради тази причина няма да ги разглеждаме основно. Разбира се, ще ви споделим кратка информация за тях:

- PostgreSQL Бази Данни - Посредством това поле можете да създавате или премахвате бази данни и потребители към тях (еквивалент на MySQL Бази Данни).
- PostgreSQL Съветник - Бърз и лесен метод за създаване на бази от данни и потребители за тях (еквивалент на Съветник за MySQL Бази Данни).
- phpPgAdmin - Това е еквивалентът на PhpMyAdmin, от който може да разгледате съдържанието на база данни.

Това представляват предоставените опции за създаване и редакция на бази от данни. Те са напълно достатъчни да изпълните желанията на всяка стандартна система, като така страницата ви ще работи без затруднения. Всички тези опции са налични на нашите споделени хостинг планове.

В случай, че сте пропуснали предишните статии от поредицата ни за cPanel, можете да ги откриете тук:
Част I - Интерфейс
Част II - Домейни
Част III - Статистика
Част IV - Файлов мениджър
Част V - Файлове
Част VI - Защита
Част VII - Избор на PHP версия.

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирай се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирай се за нашия бюлетин