Запознаване със cPanel: Част VI - Защита

cPanel предоставя няколко базови метода за защита на вашите страници и днес ще разгледаме именно тях. Въпросното "Security" меню може да бъде от полза на всеки един и не трябва да бъде никога пренебрегвано.

1. Блокиране на IP

В Част III от поредицата за cPanel ви показахме няколко метода за преглед на статистиката за вашата страница. Чрез тях, ако забележите един или повече IP адреси, които не желаете да достъпват страницата ви, се използва именно полето за блокиране на IP.

Ще отбележим няколко важни елемента за този процес:

  • При добавяне на IP адрес, системата автоматично го добавя в .htaccess файла на страниците ви;
  • Добавянето на IP адрес е глобална опция и ще важи за всички сайтове в акаунта ви;
  • Не трябва да премахвате IP адреса от вашите .htaccess файлове;
  • Може да забранявате на цели мрежи достъпа до сайтовете ви;
  • Може да добавяте и домейн имена.

За пример ще използваме "example.com". След добавянето му може да забележите, че в долния край на страницата системата автоматично е добавила IP адреса, отговарящ на този сайт. Също така от тази страница можете и да премахвате блокирани адреси.

2. SSL/TLS

Това поле се използва за издаване или поставяне на SSL Сертификати. От тук може и да управлявате наличните сертификати. В предишен материал вече засегнахме тази опция и ви препоръчваме да го разгледате на този адрес.

След като имате издаден сертификат, избирате последната опция за неговото инсталиране и попълвате необходимите полета.

Ще отбележим, че няма как да поставите два сертификата за едно домейн име. Ако сте решили да го променяте, е необходимо първо да премахнете единия, като действието се извършва отново от това поле.

3. Hotlink защита

Предварително споделяме, че тази опция може да бъде колкото полезна, толкова и вредна за вас и поради тази причина се отнасайте към нея много внимателно.

Например, ако забележите, че друга страница използва ваши изображения директно от сайта ви, но не желаете това, необходимите действия се извършват именно от това поле. На въпроса защо да извършвате това действие, отговорът е, че трафика към страницата ви може значително да се покачи, но само до определени файлове, а не към целия сайт. Ефективно, вие не получавате нищо в замяна за този трафик.

Самото поле за защита не е сложно за употреба. Избирате желания домейн за защита, разширенията, които да бъдат защитени и адреса, към който да водят. За пример, ще посочим най-често използваните разширения, а именно:

jpg,jpeg,gif,png,bmp

Имайте предвид, че ако активирате тази защита, то cPanel ще постави допълнителни правила в .htaccess файла за сайта ви.

4. ModSecurity

Това е модула, който най-много защитава вашите интернет страници. В него има вписани правила, които се задействат при определени процеси или действия на нежелани лица. Например, ако разполагате с WordPress страница, която не е обновена до последна версия и има създаден exploit за нея, който е широко разпространен, когато нежеланото лице направи заявка към страницата ви с цел да ви навреди, то ModSecurity блокира тази заявка и не позволява нейното изпълнение.

Също така този модул ви предпазва от нежелано агресивно обхождане на сайта ви. При постъпването на множество заявки за кратък интервал от време, системата ще предприеме мерки и временно ще ограничи достъпа на лицата, които извършват това обхождане. Ще отбележим, че търсещи ботове, като на Google, Microsoft и подобни НЕ биват блокирани по никакъв начин от тази модификация.

В случай, че вие желаете да обходите сайта си с инструмент, е възможно да попаднете именно в тази защита и достъпа ви временно да бъде ограничен. Поради тази причина в cPanel има опции за спиране на ModSecurity както глобално за акаунта ви, така и само за определени страници. Може временно, докато извършвате обхождането, да го спрете и след това отново да го активирате. Не препоръчваме ModSecurity да бъде изключен за постоянно, освен ако страниците ви не го изискват. Ето и как става самото му изключване за домейн имена:


Надяваме се с тази тема да обърнете повече внимание на възможностите, които cPanel ви предоставя за защита. В дадени случаи те могат значително да ви помогнат за разрешаването на проблеми. Всички те са налични на нашите споделени хостинг планове.

Тук можете да намерите всички статии до момента от поредицата cPanel:
Част I - Интерфейс
Част II - Домейни
Част III - Статистика
Част IV - Файлов мениджър
Част V - Файлове.

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин