Запознаване със Cpanel - Част VII: Избор на PHP версия

В днешния материал ще разгледаме може би най-важната функционалност на cPanel, а именно изборът на PHP версия и задаването на специфични
стойности на променливи. Почти всяка интернет страница изисква специфични настройки, които трябва да бъдат зададено относно PHP и в този материал ще разгледаме какви стойностти можете да задавате и кои са препоръчителните.

1. Промяна на PHP Версия

Самата промяна се извършва по следния начин:

Тя се извършва моментално след като натиснете "запази като настоящ", без необходими допълнителни настройки.
След като извършите това действие ви препоръчваме да почистите кеша на вашия браузър. Така ще виждате актуалната информация за страницата ви.

Важно е да отбележим, че тази промяна е за целия ви хостинг акаунт, което означава, че всички страници в него ще използват новата зададена php версия.

Ние винаги препоръчваме да се използва версия 7.0 или 7.1, ако страниците ви го позволяват. Така ще се възползвате от максимално оптимизирана среда.

2. Активиране на допълнителни модули

По подразбиране от наша страна са активирани стандартните модули, които системите изискват, но е възможно страницата ви да изисква допълнителни такива.
Поради тази причина и cPanel предоставя възможността те да бъдат активирани допълнително. Ето и един общ изглеж:

Може да забележите, че имате избор от много модули, като системата или програмистите ви ще споделят от кои точно се нуждаят. Процедурата по активиране включва само да маркирате желания модул и да запаметите промените от бутона "Save".

3. Премини към PHP настройки / Switch To PHP Options

Може би всеки, който е създавал web страница, в даден етап се е сблъсквал с upload_max_filesize или memory_limit. Задаването на техните параметри, както и други, се извършват именно от тази страница.
Половината от опциите може би никога няма да бъдат употребени и поради тази причина ще разгледаме най-използваните. В случай, че ви се налага да промените някоя, която не е описана в този материал, то самата система ще ви насочи каква стойност да зададете.

- display_errors

Чудесна опция когато разработвате страницата си и отстранявате проблеми по нея. При активирането ѝ тя ще показва грешката в output-a.
Препоръчваме тя да бъде активна само когато отстранявате проблем, а не постоянно.

- error_reporting

От самото наименование се разбира, че това включва репорти за грешки или предупреждения. Препоръчваме да задавате E_ALL, като така ще виждате и проблеми и предупреждения.

- log_errors

Активирането на това поле ще предостави възможността на системата да създаде error_log файл и да записва грешките в него. Това е най-често срещания метод за разрешаването на проблеми с интернет страници.

Тук ще отбележим, че опцията може да бъде спряна ако страницата ви няма никакви затруднения, но ако е активна имайте предвид, че е необходимо да ѝ обръщате внимание.

- max_execution_time

Това е опция, която задава максимално време скрипт да бъде действащ преди да бъде спрян.

- memory_limit

Максимално допустимата памет, която скрипт може да използва, е често срещана опция за промяна. Стандартно 128M е завишена стойност, но при необходимост може да я покачите до 512М.
В случай, че скрипта ви изисква повече памет, то в случая ви препоръчваме да го разгледате.

- upload_max_filesize и post_max_size

Препоръчително е тези две опции да ги увеличавате заедно. В случай, че, например, желаете да качвате големи файлове през web форма или поставянето на по-голям Wordpress модул е необходимо именно да увеличите тези параметри.

Споделяме, че активирането на допълнителни модули или задаване на специфични параметри за PHP се отнася за избраната PHP версия. Ако тя бъде променена е необходимо да ги зададете/активирате отново и за новата версия.

Всеки наш споделен хостинг план разполага с описаните по-горе опции и те могат да бъдат използвани от ваша страна. Така ще задоволите нужните на вашите интернет страници.

В случай, че сте пропуснали предишните статии от поредицата ни за cPanel, можете да ги откриете тук:
Част I - Интерфейс
Част II - Домейни
Част III - Статистика
Част IV - Файлов мениджър
Част V - Файлове
Част VI - Защита.

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин