Спестете до 145 лв. от цената на WordPress хостинг!

Създаване на MySQL база данни

Много от днешните софтуерни приложения използват съвременен тип технология за съхранение на данни нареченa база от данни. Съхраняването на данни в статични файлове е неизползван вече метод, тъй като базите от данни предоставят по-бърз и сигурен начин за съхранение на данни. Най-използвания енджин за създаване на бази от данни в днешно време е MySQL. Съществуват и други енджини като PostgreSQL, но те предоставят различен начин за работа с бази от данни и не са толкова използвани от повечето уеб приложения.

Създаването на нова празна база от данни е изключително лесно чрез Вашия хостинг контролния панел, който предоставяме. Нека да започнем със създаването на база от данни през вашия cPanel -> MySQL Помощник


MySQL бази от данни

 

Първата стъпка от създаването на базата данни е дефинирането на нейното име. Името на празната база от данни се въвежда в полето "Нова база данни". За пример в този урок ще използваме база от данни с име "jump":

 

MySQL база от данни

 

Обърнете внимание на представката, която автоматично се поставя пред потребителското име (в случая тя е "demojump_"). Тази представка се поставя автоматично и представлява Вашето главно cPanel потребителско име. Тя се поставя с цел да се избегне припокриване на имена на бази данни на други потребители.

Следващата стъпка е дефинирането на потребителското име и паролата за конкретната база данни. Те се въвеждат в полетата "Потребителско име", "Парола" и "Парола (Повторете)". За този урок отново ще дадем пример с потребителско име "jump" и парола "demo":

 

MySQL бази от данни

 

Последната стъпка от създаването на базата данни е задаване на специфични права на потребителя, който създадохме преди малко за четене, писане и извършване на  специфични за MySQL действия върху конкретната база. Не е нужно да имате представа какво точно трябва да маркирате като позволено, тъй като в 99% от случвайте потребителя трябва да има пълни права върху базата. За тази цел натиснете бутона "Пълни права", чрез който ще се маркират всички останали полета:

 

MySQL база данни

 

Поздравления, току що успяхте успешно да създадете празна база от данни! Тази база може вече да се използва за съхранение на данни на най различни приложения като например Wordpress, Joomla, Drupal, Magento и т.н.

Имайте предвид, че името и потребителя който трябва да използвате при първоначална инсталация на който и да е софтуер, се въвеждат с техните представки. Можете да видите точните имена на потребителското име и базата данни при изпълнение на стъпките за създаване на нова база. В случая тези представки са "demojump_", а данните които трябва да използваме ще изглеждат по следния начин:

  • Host: localhost
  • Database: demojump_jump
  • Username: demojump_jump
  • Password: demo

Друг важен аспект, който трябва да споменем е въвеждането на хост (host) за база данни, при инсталация на приложение. Това представлява адреса на MySQL сървъра. По подразбиране тази стойност е localhost и тя е същата, която използваме при всички наши споделени хостинг планове.

 

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин