Какво е хостинг, видове хостинг и как да изберете най-подходящия за своя бизнес?

Sofia Petrova

Всеки ден извървяваме един и същи път - към дома. Както ние имаме собствено място в света, така и нашият сайт има свой дом, който се нарича хостинг. В зависимост от това колко е голям проектът ни, избираме различно пространство за неговия дом. Ако все още е малък и тепърва стартиращ му е отредено мястото да бъде на споделен хостинг заедно с още много съседни сайтове, а когато се разрастне и започне да има много повече гости (посетители) виртуалното му хостинг пространство се разширява и получава много по-голям дом, който да обслужва нуждите му, наречен VPS (виртуален сървър, в който администрирате и управлявате сайта си).  

В днешната статия ще отговорим на един от най-често задаваните въпроси към нашия екип от специалисти, а именно какво представлява хостинга, за какво ще ви послужи и какви са различните видове хостинг услуги.  

Като хостинг компания, която осигурява висококачествени хостинг и домейн услуги, се стараем да отговорим на нуждите на нашите клиенти и да се погрижим максимално за техните онлайн проекти, за да можете вие да се отдадете изцяло на бизнесите си, докато ние работим за вас. 

Хостинг услугата представлява дома на вашия сайт. Това е виртуалното пространство, в което качвате всички данни и файлове на вашия сайт. Чрез въвеждането на домейн името не само в интернет търсачката, потребителите достъпват вашия сайт от всяка точка на света от определен хостинг сървър, на който се съхранява цялата информация. 

Хостинг сървърите са много мощни компютри (сървър е синоним на компютър), които се съхраняват в специални дата центрове, и се грижат за съхранявате на различни уеб сайтове.

Хостинг компания Jump.bg работи с Equinix - дата център от клас Tier 3+, което означава, че разполага с различни връзки като ток, интернет, охлаждане и всичко необходимо за безпроблемната работа на вашия сайт.

В дата центровете в големи ракове се помещават десетки сървъри, които съхраняват проектите ви. Спецификите на Equinix дата центъра гарантират, че е почти невъзможно един сървър да спре да работи, което от своя страна гарантира непрекъсваемост за сайта ви. 

Можете да срещнете услугата хостинг и под името уеб хостинг. И двата термина представляват една и съща услуга. За да разберете спецификите на уеб пространството, първо трябва да започнем с това какво представлява уеб сайтът и какво стои зад него.  

Какво е уеб сайт? 

Уеб сайтът съдържа в себе си текстови файлове, база данни, които са обединени под формата на страници и се оглавяват от домейн името. Езиците, на които се пишат най-често са PHP, CSS и JavaScript.

Връзката между страниците на един уеб сайт се осъществява през хипер линкове. Всички тези данни се съдържат на уеб базиран сървър, който съхранява тази информация и при написване на домейн името се подава заявка на потребител към сървъра, страницата се зарежда и се визуализира вашето съдържание.  

В днешно време казваме, че един бизнес без уеб сайт е загубен, защото това е най-лесният начин да покажеш кой си и съдържанието, което искаш да представиш пред много по-широка аудитория. Хостингът е необходимата част, за да може да съществува вашият сайт в онлайн пространството. 

Задължителните елементи за дигитално присъствие са: 

  • Уеб сайт (най-лесният вариант е създаването му през CMS платформа) 
  • домейн име 
  • хостинг 

*CMS платформата е най-популярното и разпространено решение за изработката на уеб сайт. Над 50% от сайтовете в глобален мащаб са направени на платформата WordPress, но има и такива, които се изработват от програмисти или т.н. Custom  сайтове. 

Освен за хостинга на сайта си, помислете и какво име ще му дадете. Ето и 7-те лесни стъпки за избор на домейн име.

Какво е домейн име?

Домейн името представлява вашия адрес във виртуалното пространство, числово изразени са, като за улеснение на потребителите, за да не се налага да помнят толкова дълга система, е измислен DNS сървър - Domain Names System, който превежда този код и го трансформира в буквеното съчетание, което сте си закупили. Всяко име задължително има домейн разширение, което означава областта, в която ще се развива вашият бизнес. Това е т.н. TLD (top-level domains) - домейни от първо ниво като .com, .org, .edu и други. 

Ако искате да разберете повече какво представлява домейнът, прочетете нашата статия.

Споделихме, че съдържанието на сайта ви се зарежда, когато потребител изпрати заявка до уеб сървърът, а този уеб сървър се намира на физически сървър в Дата центъра. 

Каква е разликата между физическия и уеб сървър?  

Физическият сървър представлява много мощен компютър, който поддържа непрестанна връзка с интернет и спомага процеса по зареждане на сайта ви. 

Уеб сървърът е софтуер на компютъра, който позволява съдържанието на сайта ви да зареди. Той получава заявката на потребителя при написването на домейн името в търсачката. 

Защо Ви е необходим хостинг? 

  • Към хостинг услугата, която желаете да заявите е нужно задължително да посочите домейн име - това е наименованието на вашия бизнес, чрез което ще ви потърсят потенциалните потребители, което реално ще бъде основен домейн на хостинг плана ви. В процеса на създаване на заявката за хостинг услуга в Jump.bg, имате възможност да изберете регистрация на нов домейн, трансфериране на вече съществуващ домейн (от друга хостинг компания към нас), или да отбележите вече съществуващ регистриран домейн.
  • Ще съхранявате всички данни и файлове на вашия сайт, който ще бъде онлайн 24/7 и ще бъде свързан с интернет през цялото време. Ние, от Jump.bg, се гордеем с ниския downtime на сайтовете, които се хостват на нашите сървъри 
  • Можете да създадете имейл пощи с името на вашия домейн (пример: office@YourDomain.com), което ще ви позволи да увеличите доверието в потенциалния клиент при намерение да се свърже с вас по имейл 
  • Ще можете да разчитате на нашия висококвалифициран екип от професионалисти, които се грижат за безпроблемното съществуване на вашите проекти онлайн  

Какви са видове хостинг услуги и как да избера подходящото решение за бизнеса си? 

Не се притеснявайте, ако се затруднявате да прецените кое е подходящото решение за нуждите на вашия бизнес. Ние изцяло можем да ви консултираме в избора на най-подходящата хостинг услуга за вашия бизнес. Ето и кои са основните видове хостинг: 

Споделен хостинг (уеб хостинг)

Споделеният хостинг е предпочитан от малки и стартиращи бизнеси. Неговата особеност е, че на физически сървър са качени определен на брой сайтове. Възможностите му са ограничени, като вие споделяте страници на сайтове с още различни бизнеси.

Предпочитан е от потребителите заради достъпната цена и високото му качество. В Jump.bg предлагаме денонощна техническа поддържка към всеки споделен хостинг план заедно с оптимизиран LiteSpeed сървър, с който сайтът ти ще зарежда светкавично бързо. Към плана получавате също и безплатен SSL сертификат, който ви предпазва от хакерски атаки. 

Научете повече детайли за споделения хостинг от кухнята на Jump.bg.

WordPress хостинг

WordPress хостингът е специално оптимизиран за нуждите на най-използваемата CMS платформа WordPress. Разполага с повече процесорен ресурс и RAM памет в сравнение с обикновения план за споделен хостинг. При закупен хостинг план, оптимизиран за WordPress, с няколко клика можете да инсталирате тема за вашия сайт. 


Ето и кратко ръководство как в няколко лесни стъпки да направите своя WordPress сайт.

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт от технически ексепрти с висока експертиза и богат опит - ние сме на Ваше разположение 24/7

Виртуален сървър (VPS)

Виртуалният сървър ви позволява да управлявате сами услугата си и да имате повече пространство, сигурност и контрол. Това е подходяща хостинг услуга за по-голями сайтове и онлайн магазини. При закупуването на тази услуга при желание от страна на клиента, може да бъде инсталиран cPanel, като за него се заплаща допълнителна лицензионна такса. 

Нает сървър

Наетият сървър Ви дава възможност да имате собствен независим хардуерен ресурс в дата центъра на Jump.bg - Equinix. 

Reseller хостинг

Reseller хостингът Ви дава възможност сами да управлявате споделена хостинг услуга за вас или за ваши клиент, като получавате достъп до Web Host Manager (WHM), а нашият технически екип ще се погрижи за поддръжката му.  

Jump.bg предлага на своите потребители неограничен брой inodes - файлове, които се съхраняват на вашия сайт. С всеки закупен хостинг план при нас получавате неограничен брой файлове и папки.  


Как осигуряваме неограничен брой inodes? 

При нас идват различни клиенти с този проблем. Споделят, че имат достатъчно дисково и процесорно пространство, но трябва да променят плана си заради изчерпан ресурс за съхранение на файлове. Разбира се, на споделен хостинг сървър това пространство също е ограничено. Ние постигаме този резултат, защото на един сървър държим относително малко количество хостинг акаунти и по този начин осигуряваме нужното пространство на всеки един клиент. 

Как да изберете подходящия хостинг план?

За да изберете най-подходящия хостинг план за своя бизнес, следва да прегледате редиза показатели. Ето най-важните от тях и полезна информация как да ги разчитате правилно:

Трафик

Трафикът е количеството данни, които преминават през вашия сайт, като потребители, информация, файлове се обединяват под общото име трафик. Всички хостинг планове в Jump.bg предоставят неограничен трафик. 

Дисково пространство

Дисковото пространство е друга важна характерика е колко дисково пространство имате включено към вашия хостинг план, защото това ще определи какво количество файлове и информация имате възможност да качите на сайта си.  

Възможност да промените текущия си хостинг план

Промяната на плана ако сте начинаещи и вашият бизнес тепърва стартира е нормално да не знаете какъв трафик ви очаква през следващите месеци. Препоръчително е в плана си да търсите възможност за прехвърляне към по-висок план при надвишаване на лимита, за да си гарантирате, че няма да имате проблем, ако надминете заплатения. 

Техническа поддръжка

При избор на хостинг доставчик проверете и каква техническа поддръжка се предлага. В Jump.bg се предлага денонощна помощ при възникнал проблем. Така ще можете да бъдете сигурни, че когато има проблем, ще има кой да ви съдейства и да ви помогне. 

Backup

Наличието на бекъп е от огромно значение при избора на хостинг услуга е към нея да е включен резервен backup. Това е архивно копие на съдържанието на вашия бизнес. В случай на възникнал проблем, ще можете бързо да възстановите информацията на сайта си.  

Контролен панел

Важно е да знаете и как можете да управлявате закупените хостинг услуги. Jump.bg предлага безплатен cPanel за всички потребители на споделен хостинг. От него, през клиентския профил на Jump.bg, можете да следите всички услуги и да ги менажирате. От контролния панел през Softaculos, можете да инсталирате различни приложения, като най-често теглено приложение е WordPress. 

Скорост

В днешно време, ако сайтът ви не зареди моментално, шансът потенциалните потребители да го напуснат и никога да не се върнат, е огромен. Google индексира сайтовете според тяхната скорост на зареждане при търсене на потребител.

От ключово значение е вашият сайт да има светкавична скорост. В Jump.bg ще намерите подходящото решение - LiteSpeed уеб сървър, с който гарантираме тази скорост. Безплатен е към всички споделени хостинг услуги.  

Брой домейни

При закупуването на услугата е важно да проверите колко на брой допълнителни домейни имате възможност да съхранявате на вашия хостинг. Колкото по-висок е планът, който закупувате, толкова по-голям брой домейни ще имате. 

Разберете повече за разликата между допълнителни и паркирани домейни в нашата статия. 


Мога ли да видя хостинг услугата? Как да разбера, че работи правилно? 

Не можете да видите или да докоснете хостинг услугата. Можете да се уверите в качеството на услугата, като се замислите дали след закупуването и имате проблеми със зареждането на сайта, или са възникнали други казуси, които налагат техническа помощ.  

Нашият съвет е винаги да проверявате каква точно услуга купувате и дали е приложима за вашата нужда. Попитайте какви допълнителни екстри ще получите към вашия план и в случай на проблем дали ще получите съдействие от техническо лице в компанията. 

Надяваме се, че сме успели да ви разкажем повече за услугата хостинг. Ако закупите вашия хостинг план от Jump.bg, ще получите висококачествена услуга на конкурентно ниска цена в България. 

Можете да се свържете с нас на sales@jump.bg, а нашият екип ще ви съдейства в избора на правилното решение за вашия онлайн проект.

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин