Каква е разликата между допълнителни и паркирани домейни

В тази помощната статия ще обърнем внимание на разликата между допълнителните и паркирани домейни. Често получаваме клиентски запитвания и решихме да открехнем завесата зад значението на тези два термина. Ще ви запознаем и с начина как сами да добавите тези услуги през панела за управление на хостинг услуги - cPanel. 

Какво точно представлява допълнителният домейн? 

Допълнителният домейн, наричан още - Addon/Add-on, са напълно функциониращи домейни, които споделят хостинга с основния домейн на акаунта . Когато добавите допълнителен домейн, вие имате възможността да качвате страници с отделно съдържание от вашия главен уебсайт.

Пример:  Нека да приемем, че първият ви сайт продава цветя и вашият дoмейн е Flowers.com. Със сигурност имате и хостинг, където са качени файловете на сайта ви. Ако решите да създадете втори сайт Gifts.com, можете да добавите домейна Gifts.com като addon домейн към хостинг акаунта ви.

Това автоматично ще създаде втора папка, където трябва да качите файловете на втория си сайт. По този начин двата сайта ще работят независимо един от друг, като споделят ресурсите на 1 хостинг услуга.

Добавянето на допълнителен домейн се осъществява в контролния панел - cPanel при достъпването на меню - Домейни -> Допълнителни (Addon) домейни. 

След като изберете полето ще се визуализира нова страница. Необходимо е да попълните първото поле “Име на домейн”. Останалите полета ще се попълнят автоматично. Ако желаете новият домейн да се зарежда от различна директория/ папка може да я посочите в полето “Основна директория”:

След като приключите с тези настройки, изберете бутона “Добавяне на домейн”.

Важно: При добавянето на допълнителен домейн, вие използвате същия cPanel контролен панел като този на главния ви домейн. 

Какво представлява паркираният домейн? 

Паркираният домейн насочва няколко домейн имена към един и същ уеб сайт. Паркираните домейн имена, могат да бъдат както с различни разширения, така и изцяло да се различават, но ако те са създадени като паркирани, то те ще отварят един и същ сайт. Към всеки един от главните ви домейни, можете да имате неограничен брой паркирани домейни, които да отварят съдържанието на главния ви сайт. 

Функцията, която изпълнява паркираният домейн, е да предостави различно име (домейн) на вашия главен уебсайт, като по този начин можете да имате името на вашия бранд под формата на домейн имена с различно разширение .com, net, eu, .bg и всички те да отварят вашия сайт или възможността да използвате абсолютно различно домейни (flowers.com, gifts.net) и всички те да отварят съдържанието на един и същи сайт, 

За да паркирате нов домейн, вие трябва да влезете във вашия cPanel и да посетите меню "Паркирани домейни"

След това е необходимо единствено да въведете домейн името, което желаете да бъде паркирано в графата “Домейн”: 

И да изберете бутона “Добавяне на домейн

Имайте предвид, че трябва да насочили предварително домейна си към DNS сървърите на хостинг плана ви. 

За разлика от допълнителните домейни, паркираните домейни не могат да имат различно от главния ви домейн съдържание, тъй като те са насочени да отварят съдържанието на папката, в която се намират файловете на сайта ви, докато Допълнителните домейни, отварят специално създадена папка, в която е качено съдържанието на друг сайт. 

Или казано по друг начин: 

Чрез Паркиран домейн,  имате много домейни, които отварят 1 сайт. С Допълнителен домейн всеки домейн зарежда сайта, към който е насочен, като в случая се споделя ресурса на един и същи хостинг план. 

Всеки домейн, независимо паркиран или допълнителен, може да има допълнителни поддомейни, мейл акаунти, FTP акаунт и т.н.

Ако имате нужда от помощ за добавянето на паркиран или допълнителен домейн, не се колебайте да се свържете с нашия технически екип, който е на ваше разположение 24/7 чрез имейл на support@jump.bg или чрез вашата Клиентска зона.

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин