Какво е домейн

Всеки уебсайт в Интернет има свой собствен адрес, изразен в цифри. Адресът функционира като географска карта, която указва точното местоположение на уебсайта. Повечето компютри нямат проблеми да разпознават тези адреси. За разлика от компютрите обаче, хората имат проблеми със запомнянето на такива дълги низове от цифри, каквито са адресите на уебсайтовете. За да се избегне това са въведени уникални имена, наричани още домейни. Откакто са създадени домейн имената през 1984г, са регистрирани милиони такива и всеки ден биват регистрирани още хиляди.

Правила за регистрация на домейни

Домейните са разделени на две части. Например, в домейнът jump.bg, окончанието .bg представлява първо ниво (top-level domain) а частта “jump” е второто ниво (second level domain) и представлява същинското име на един уебсайт. Същото име може да се използва за регистрация на домейни с други окончания, като например .com, .net, .org и т.н. Имайте предвид, че едно име не може да бъде по-дълго от 63 символа. Окончанията могат да бъдат както основни (gTLDs) като например .com, така и специфични за всяка страна, както е .bg за България. Всеки собственик на домейн може и има правото напълно безплатно да създава пощенски кутии, използвайки своя домейн.

Как функционира домейнът

За да функционира един уебсайт правилно и да може да бъде достъпен чрез уникалния си домейн, то този домейн трябва първо да бъде насочен към сървъра, на който е разположен самия уебсайт. Насочването на един домейн към съответния сървър става посредством други уникални DNS неймсървъри. Неймсървърите са част от DNS системата и служат за указване на адрес на конкретния сървър.

Покупка на домейни

Всеки един домейн се купува, като за целта винаги се заплаща годишна такса. Забележете, че Вие можете да закупите само тези домейни, които са свободни. Тази система предотвратява съществуването на два различни уебсайта с еднакъв домейн.

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин