Разгледайте актуалните Black Friday Deals

Какво е хостинг?

Какво е хостинг?

Sofia Petrova

Всеки ден извървяваме един и същи път - към дома. Както ние имаме собствено място в света, така и нашият сайт има свой дом, който се нарича хостинг. В зависимост от това колко е голям проектът ни, избираме различно пространство за неговия дом. Ако все още е малък и тепърва стартиращ му е отредено мястото да бъде на споделен хостинг заедно с още много съседни сайтове, а когато се разрастне и започне да има много повече гости (посетители) виртуалното му хостинг пространство се разширява и получава много по-голям дом, който да обслужва нуждите му, наречен VPS (виртуален сървър, в който администрирате и управлявате сайта си).  

В днешната статия ще отговорим на един от най-често задаваните въпроси към нашия екип от специалисти, а именно какво представлява хостинга, за какво ще ви послужи и какви са различните видове хостинг услуги.  

Като хостинг компания, която осигурява висококачествени хостинг и домейн услуги, се стараем да отговорим на нуждите на нашите клиенти и да се погрижим максимално за техните онлайн проекти, за да можете вие да се отдадете изцяло на бизнесите си, докато ние работим за вас. 

Хостинг услугата представлява дома на вашия сайт. Това е виртуалното пространство, в което качвате всички данни и файлове на вашия сайт. Чрез въвеждането на домейн името не само в интернет търсачката, потребителите достъпват вашия сайт от всяка точка на света от определен хостинг сървър, на който се съхранява цялата информация. 

Хостинг сървърите са много мощни компютри (сървър е синоним на компютър), които се съхраняват в специални дата центрове, и се грижат за съхранявате на различни уеб сайтове. Хостинг компания Jump.bg работи с Equinix - дата център от клас Tier 3+, което означава, че разполага с различни връзки като ток, интернет, охлаждане и всичко необходимо за безпроблемната работа на вашия сайт. В дата центровете в големи ракове се помещават десетки сървъри, които съхраняват проектите ви. Спецификите на Equinix дата центъра гарантират, че е почти невъзможно един сървър да спре да работи, което от своя страна гарантира непрекъсваемост за сайта ви. 

Можете да срещнете услугата хостинг и под името уеб хостинг. И двата термина представляват една и съща услуга. За да разберете спецификите на уеб пространството, първо трябва да започнем с това какво представлява уеб сайтът и какво стои зад него.  

Какво е уеб сайт и какво представлява? 

Уеб сайтът съдържа в себе си текстови файлове, база данни, които са обединени под формата на страници и се оглавяват от домейн името. Езиците, на които се пишат най-често са PHP, CSS и JavaScript. Връзката между страниците на един уеб сайт се осъществява през хипер линкове. Всички тези данни се съдържат на уеб базиран сървър, който съхранява тази информация и при написване на домейн името се подава заявка на потребител към сървъра, страницата се зарежда и се визуализира вашето съдържание.  

В днешно време казваме, че един бизнес без уеб сайт е загубен, защото това е най-лесният начин да покажеш кой си и съдържанието, което искаш да представиш пред много по-широка аудитория. Хостингът е необходимата част, за да може да съществува вашият сайт в онлайн пространството. 

Задължителните елементи за дигитално присъствие са: 

  • Уеб сайт (най-лесният вариант е създаването му през CMS платформа) 
  • домейн име 
  • хостинг 

*CMS платформата е най-популярното и разпространено решение за изработката на уеб сайт. Над 50% от сайтовете в глобален мащаб са направени на платформата WordPress, но има и такива, които се изработват от програмисти или т.н. Custom  сайтове. 

Освен за хостинга на сайта си, помислете и какво име ще му дадете. Ето и 7-те лесни стъпки за избор на домейн име.

Какво е домейн име?

Домейн името представлява вашия адрес във виртуалното пространство, числово изразени са, като за улеснение на потребителите, за да не се налага да помнят толкова дълга система, е измислен DNS сървър - Domain Names System, който превежда този код и го трансформира в буквеното съчетание, което сте си закупили. Всяко име задължително има домейн разширение, което означава областта, в която ще се развива вашият бизнес. Това е т.н. TLD (top-level domains) - домейни от първо ниво като .com, .org, .edu и други. 

Ако искате да разберете повече какво представлява домейнът, прочетете нашата статия.

Споделихме, че съдържанието на сайта ви се зарежда, когато потребител изпрати заявка до уеб сървърът, а този уеб сървър се намира на физически сървър в Дата центъра. 

Каква е разликата между физическия и уеб сървър?  

Физическият сървър представлява много мощен компютър, който поддържа непрестанна връзка с интернет и спомага процеса по зареждане на сайта ви. 

Уеб сървърът е софтуер на компютъра, който позволява съдържанието на сайта ви да зареди. Той получава заявката на потребителя при написването на домейн името в търсачката. 

За какво мога да използвам хостинг услугата си? 

  • Към хостинг услугата, която желаете да заявите е нужно задължително да посочите домейн име - това е наименованието на вашия бизнес, чрез което ще ви потърсят потенциалните потребители, което реално ще бъде основен домейн на хостинг плана ви. В процеса на създаване на заявката за хостинг услуга в Jump.bg, имате възможност да изберете регистрация на нов домейн, трансфериране на вече съществуващ домейн (от друга хостинг компания към нас), или да отбележите вече съществуващ регистриран домейн.

 

  • Ще съхранявате всички данни и файлове на вашия сайт, който ще бъде онлайн 24/7 и ще бъде свързан с интернет през цялото време. Ние, от Jump.bg, се гордеем с ниския downtime на сайтовете, които се хостват на нашите сървъри 

 

  • Можете да създадете имейл пощи с името на вашия домейн (пример: office@YourDomain.com), което ще ви позволи да увеличите доверието в потенциалния клиент при намерение да се свърже с вас по имейл 

 

  • Ще можете да разчитате на нашия висококвалифициран екип от професионалисти, които се грижат за безпроблемното съществуване на вашите проекти онлайн  

Какви са видове хостинг услуги и как да избера подходящото решение за бизнеса си? 

Не се притеснявайте, ако се затруднявате да прецените кое е подходящото решение за нуждите на вашия бизнес. Ние изцяло можем да ви консултираме в избора на най-подходящата хостинг услуга за вашия бизнес.  

Ето и кои са основните видове хостинг: 

Споделен хостинг (уеб хостинг) - този вид хостинг е предпочитан от малки и стартиращи бизнеси. Неговата особеност е, че на физически сървър са качени определен на брой сайтове. Възможностите му са ограничени, като вие споделяте страници на сайтове с още различни бизнеси. Предпочитан е от потребителите заради достъпната цена и високото му качество. В Jump.bg предлагаме денонощна техническа поддържка към всеки споделен хостинг план заедно с оптимизиран LiteSpeed сървър, с който сайтът ти ще зарежда светкавично бързо. Към плана получавате също и безплатен SSL сертификат, който ви предпазва от хакерски атаки. 

Научете повече детайли за споделения хостинг от кухнята на Jump.bg.

WordPress хостинг -  този хостинг план е специално оптимизиран за нуждите на най-използваемата CMS платформа WordPress. Разполага с повече процесорен ресурс и RAM памет в сравнение с обикновения план за споделен хостинг. При закупен хостинг план, оптимизиран за WordPress, с няколко клика можете да инсталирате тема за вашия сайт. 

Ето и кратко ръководство как в няколко лесни стъпки да направите своя WordPress сайт.

Хостинг за онлайн радио - този вид хостинг план е предназначен за собственици на магазини, ресторанти, DJ и всеки, който желая да има онлайн радио. Можете да имате собствен плейлист от песни, които да пускате на вашите посетители.  

Виртуален сървър (VPS) -  виртуалният сървър ви позволява да управлявате сами услугата си и да имате повече пространство, сигурност и контрол. Това е подходяща хостинг услуга за по-голями сайтове и онлайн магазини. При закупуването на тази услуга при желание от страна на клиента, може да бъде инсталиран cPanel, като за него се заплаща допълнителна лицензионна такса. 

Нает сървър  - тази услуга ви дава възможност да имате собствен независим хардуерен ресурс в дата центъра на Jump.bg - Equinix. 

Reseller хостинг -  нашият план ви дава възможност сами да управлявате споделена хостинг услуга за вас или за ваши клиент, като получавате достъп до Web Host Manager (WHM), а нашият технически екип ще се погрижи за поддръжката му.  

Jump.bg предлага на своите потребители неограничен брой inodes - файлове, които се съхраняват на вашия сайт. С всеки закупен хостинг план при нас получавате неограничен брой файлове и папки.  

Как при вас има неограничен брой inodes? 

При нас идват различни клиенти с този проблем. Споделят, че имат достатъчно дисково и процесорно пространство, но трябва да променят плана си заради изчерпан ресурс за съхранение на файлове. Разбира се, на споделен хостинг сървър това пространство също е ограничено. Ние постигаме този резултат, защото на един сървър държим относително малко количество хостинг акаунти и по този начин осигуряваме нужното пространство на всеки един клиент. 

За кои характеристики трябва да внимавате при закупуването на хостинг план? 

Трафик -  количеството данни, които преминават през вашия сайт, като потребители, информация, файлове се обединяват под общото име трафик. Всички хостинг планове в Jump.bg предоставят неограничен трафик. 

Дисково пространство - друга важна характерика е колко дисково пространство имате включено към вашия хостинг план, защото това ще определи какво количество файлове и информация имате възможност да качите на сайта си.  

Промяна на плана - ако сте начинаещи и вашият бизнес тепърва стартира е нормално да не знаете какъв трафик ви очаква през следващите месеци. Препоръчително е в плана си да търсите възможност за прехвърляне към по-висок план при надвишаване на лимита, за да си гарантирате, че няма да имате проблем, ако надминете заплатения. 

Техническа поддръжка - при избор на хостинг доставчик проверете и каква техническа поддръжка се предлага. В Jump.bg се предлага денонощна помощ при възникнал проблем. Така ще можете да бъдете сигурни, че когато има проблем, ще има кой да ви съдейства и да ви помогне. 

Backup - от огромно значение при избора на хостинг услуга е към нея да е включен резервен backup. Това е архивно копие на съдържанието на вашия бизнес. В случай на възникнал проблем, ще можете бързо да възстановите информацията на сайта си.  

Контролен панел - важно е да знаете и как можете да управлявате закупените хостинг услуги. Jump.bg предлага безплатен cPanel за всички потребители на споделен хостинг. От него, през клиентския профил на Jump.bg, можете да следите всички услуги и да ги менажирате. От контролния панел през Softaculos, можете да инсталирате различни приложения, като най-често теглено приложение е WordPress. 

Скорост - в днешно време, ако сайтът ви не зареди моментално, шансът потенциалните потребители да го напуснат и никога да не се върнат, е огромен. Google индексира сайтовете според тяхната скорост на зареждане при търсене на потребител. От ключово значение е вашият сайт да има светкавична скорост. В Jump.bg ще намерите подходящото решение - LiteSpeed уеб сървър, с който гарантираме тази скорост. Безплатен е към всички споделени хостинг услуги.  

Брой домейни - При закупуването на услугата е важно да проверите колко на брой допълнителни домейни имате възможност да съхранявате на вашия хостинг. Колкото по-висок е планът, който закупувате, толкова по-голям брой домейни ще имате. 

Разберете повече за разликата между допълнителни и паркирани домейни в нашата статия. 

Мога ли да видя хостинг услугата? Как да разбера, че работи правилно? 

Не можете да видите или да докоснете хостинг услугата. Можете да се уверите в качеството на услугата, като се замислите дали след закупуването и имате проблеми със зареждането на сайта, или са възникнали други казуси, които налагат техническа помощ.  

Нашият съвет е винаги да проверявате каква точно услуга купувате и дали е приложима за вашата нужда. Попитайте какви допълнителни екстри ще получите към вашия план и в случай на проблем дали ще получите съдействие от техническо лице в компанията. 

Надяваме се, че сме успели да ви разкажем повече за услугата хостинг. Ако закупите вашия хостинг план от Jump.bg, ще получите висококачествена услуга на конкурентно ниска цена в България. 

Можете да се свържете с нас на sales@jump.bg, а нашият екип ще ви съдейства в избора на правилното решение за вашия онлайн проект.

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирай се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирай се за нашия бюлетин