Спестете до 145 лв. от цената на WordPress хостинг!

Какво е поддомейн и за какво може да се използва?

Sofia Petrova

Имате собствен домейн, но сте чували, че съществуват поддомейни и искате да научите повече за тях? Статията е точно за вас! Ще обърнем внимание на спецификите на поддомейна и как можете да добавите такива към вашия основен домейн в хостинг акаунта ви. 

Хостинг Jump - премиум хостинг услуги и домейни на конкурентни цени

Домейн името е наименованието на Вашия сайт и при изписването му в адресната лента на браузъра, потребителите достъпват вашия уеб сайт. Домейните се използват и за да се идентифицират адресите на компютъра или лаптопа, който използвате - в случая това е IP адрес, който представлява набор от числа.

За да не се налага потребителите да помнят цялата тази информация, за улеснение е създаден т.н. DNS (Domains Names System) - сървър, който транслитерира точките и поредицата от цифри, които се съдържат в IP адреса,  и се появява домейн името, което сте избрали и закупили за своя сайт.  

Домейн името, заедно с вашия хостинг са задължителните елементи, с които трябва да стартирате ако искате да имате сайт.  Ако планирате да създадете уебсайт, то можете да използвате WordPress - най-популярната CMS платформа за създаване на сайтове

Ние предлагаме оптимизиран WordPress Hosting с необходимите ресурси за създаването на успешен WordPress сайт. Разгледайте нашето кратко ръководство как в няколко лесни стъпки как да създадете WordPress сайт!

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт от технически ексепрти с висока експертиза и богат опит - ние сме на Ваше разположение 24/7

Ако сте начинаещ и все още се колебаете какво име да изберете за своя уебсайт, разгледайте нашата статия за 7-те лесни стъпки за избор на домейн име. Сигурни сме, че ще получите правилната насока и ще създадете впечатляващо име за своя онлайн проект.  

Закупили сте своя домейн, направили сте си сайт и искате да го разширявате с повече страници, съдържание и дори различен пазар. Ако сте пред някоя от тези стъпки, със сигурност, създаването на поддомейн към вашия основен домейн е следващото действие, което да предприемете в развитието си. 

Поддомейнът позволява на основния ви домейн да добавите нови страници. Префиксът, който се добавя преди основния ви домейн, служи за преразпределянето на секциите във вашия сайт. 


Най-често поддомейни се създават за блогове към компаниите. Това се налага, защото информацията в блога често е различна от тази за компанията. Темите, по които се пише, са разнообразни и обширни и това налага добавянето на поддомейн за блога. 

Например: Когато отворите блога на Jump.bg в адресната лента ще ви се зареди думата blog до основния домейн на компанията. https://www.jump.bg/blog/ или blog.jump.bg


Добавянето на тези поддомейни се използват от големи сайтове, онлайн магазини или блогове. Брандовете инсталират съдържание на поддомейна, за да разширяват самия си сайт, като му добавят нови страници. При големите магазини това действие е необходимо, защото на една страница могат да се извършват много действия и да има информация. При инсталирането на една архитектура на друг поддомейн, работата със сайта се улеснява.

Ако предоставяте мултиезично съдържание при зареждане на сайта от друга страна, трябва да го направите на различен поддомейн на вашия сайт. 

Независимо какво е вашата цел - дали ще разширявате онлайн магазина си или ще създавате блог към корпоративния ви сайт, бъдете внимателни с това действие. Проверете дали към вашите поддомейни, които създавате, ще получите SSL сертификат, който ще гарантирана сигурността на връзката във виртуалното пространство и ще ви предпази от хакерски атаки. 

Важно! В Jump.bg получавате безплатен SSL сертификат за всеки ваш домейн и поддомейн от Let’s Encrypt, който на всеки 3 месеца се обновява автоматично на вашия сайт. По този начин ви гарантираме сигурност и ви спестяваме време. 

Кои са плюсовете, ако си създам поддомейн? 

  • Ако си създадете поддомейн, ще имате възможност да създадете нова страница на вашия сайт, която органично да привлича трафик към вас и да генерира все по-голям интерес в потенциалните потребители на продукта или услугата ви 
  • Можете да добавяте допълнителни линкове към вашия основен сайт, който да прехвърлят трафик към основни и други страници на вашия сайт 
  • Ще имате много по-структуриран и йерархично подреден сайт 

Вижте още: Каква е разликата между допълнителни и паркирани домейни

Как да добавите поддомейн? 

При закупуването на домейн име от хостинг компания Jump.bg, можете да създадете, колкото желаете поддомейни на вашия основен домейн. Регистрирането на поддомейни е напълно безплатно. 

Как да създадете поддомейн? (Subdomain)

Влезте във вашата клиентска зонаМеню Моите услугиИзберете хостинг услугатаОт меню Бързи връзки изберете Поддомейни

Стъпките за самото му създаване са бързи и лесни. 

  1. В полето Subdomain въвеждате името, което сте избрали за вашия поддомейн - напр. blog, office, shop
  2. Важно е да въведете точния основен домейн, към който искате да добавите поддомейн, в случай, че имате повече от един във вашия cPanel. 
  3. Като последна стъпка е указването на директория в сайта, към която да се зареди поддомейна. Можете да я оставите, както е генерирана автоматично или да я промените по ваше желание. 

Ако имате нужда от съдействие, нашият екип е на ваше разположение 24/7 и ще отговори на всеки един ваш въпрос. Потърсете ни при нужда на support@jump.bg

Трансферирайте своя хостинг акаунт в Jump.bg напълно безплатно.

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин