Какво е паркиран домейн и как да го създадете?

Sofia Petrova

В тази статия ще ви разясним термина „паркиран домейн” и ще ви покажем как да си създадете такъв.

„Паркиран домейн” е термин, с който се обозначава насочването на различни домейн имена към един уеб сайт. Няма значение какви могат да бъдат домейните (напр. - mywebsite.bg или office.info)  или с какви разширения, вие можете да ги насочите да зареждат абсолютно едно и също съдържание. 

Или, казано по друг начин, ако имате домейн имената jump.bg, jump.com и jumphosting.bg, то всички те могат да зареждат един и същи сайт (едно и също съдържание). Независимо кое от посочените имена ще изпишете в браузъра, ще се зареди едно и също съдържание.

Паркирани домейни могат да бъдат не само домейни с различни разширения (.com, .net, .org), но и с напълно различно име.  Най-често паркираните домейни са тези с различни разширения, но е възможен и другият вариант. Примерно домейн имената Mywebsite.com и website.net мога да отварят един и същи сайт. 

Как да паркирате домейн име? 

За да имате паркиран домейн, като начало, трябва да закупите новия домейн и той да бъде ваша собственост. Домейните ви трябва да имат само един собственик и да бъдат към един и същ доставчик. След закупуването му е необходимо да настроите DNS сървърите на паркирания домейн да съвпадат с тези на основния домейн на сайта ви. 

Паркирането на домейн се осъществява в cPanel, контролният панел, от който управлявате вашия хостинг акаунт и прилежащите услуги. 

Вижте още: Каква е разликата между Допълнителни и паркирани домейни - https://help.jump.bg/razlika-mezhdu-dopulnitelni-i-parkira/

Как да паркирате домейн име от cPanel 

Влизате в своя акаунт в Jump.bg - Моите услуги, като избирате услугата, към която искате да паркирате домейн и при нейното отваряте ще видите меню - Бързи връзки. Оттам изберете - Вход в cPanel, за да влезете в контролния панел за услуги cPanel. От категорията Domains/Домейни избирате - Паркирани домейни/Alias и добавяте името, което искате да паркирате.

 

Например: blog.mywebsite.bg 

Вижте още: Как да променя DNS настройките на домейн името си

Ако имате нужда от съдействие, не се колебайте да се свържете с нашия технически екип на support@jump.bg, който е на линия 24/7 за вас. 

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин