Запознаване със cPanel: Част IV - Файлов мениджър

За разлика от останалите ни теми до този момент, днес ще обърнем внимание само на една опция от cPanel, а именно файловият мениджър. Това е породено от факта, че неговата функционалност е изключително значима и може да ви помогне много за файловете ви.

1. Настройки

Преди да разгледаме основните свойства на файл мениджъра ще разгледаме неговите настройки. Те се редактират от бутона в дясно "Настройки":

- Главна директория, Web Root, Public FTP и Document Root for - Можете да изберете една от тях, като това е директорията, която ще се отваря по подразбиране при отваряне на файловия мениджър. Опцията е полезна, ако вашите страници се намират само в public_html и така ще си спестите отваряте на тази директория при всяко влизане.
- Показване на скритите файлове (с точка отпред) - Изключително важна опция. Ако сте решили да редактирате файл, като ".htaccess" е необходимо да я маркирате. В противен случай няма да го виждате.

2. Използване на търсачка

В случай, че не знаете къде се намира даден файл можете да използвате търсачката на този мениджър. Въвеждате ключовата дума и натискате бутона "Напред":

3. Основен изглед

Когато отворите файловия мениджър ще видите, че в средата се визуализират директориите и файловете на хостинг акаунта ви. Това е и основното поле за работа, като над него е менюто с възможните опции. Основното нещо тук, е че ако желаете да отворите директория е необходимо да кликнете два пъти (бързо) на самата папка. Ако извършвате това действие на файл, то той ще се свали автоматично на устройството ви.

Директория може да бъде достъпна и от менюто в ляво. Тук вие сами можете да прецените кой вариант е по-удобен за вас.

4. Навигация/Меню

Нека да разгледаме подробно възможностите на файловия мениджър:

Файл

От тук създавате нов файл. Можете да зададете както неговото име, така и в коя директория на акаунта ви да бъде създаден.

Папка

Възможност да създавате нова директорията.

Копиране

Можете да копирате файл или директория от едно място в друго.

Преместване

Преместване на файл или директория от една локация в друга.

Upload

Качване на файл в хостинг акаунта ви. Имате възможност и да презапишете вече наличен файл с това име.

Сваляне

От тук може да свалите файл.

Delete/Изтриване

Премахване на файл или директория от хостинг акаунта ви. Бъдете внимателни с тази опция, за да не премахнете важно съдържание.

Възстановяване

При изтриване на файл или директория те не биват премахнати изцяло, а премествани във вашия кош. Посредством него и опцията за възстановяване можете да ги върнете отново и така да не загубите важно съдържание.

Това е първата част от навигацията, в която има задължителните опции. Ако дадена опция не е активна (в сиво е) това е така, защото не сте маркирали файл или директория. Също така опцията за възстановяване важи единствено във вашето кошче. По-долу ще намерите и как да го достъпите.

Нека сега да разгледаме и втората част на навигацията:

Преименуване

Посредством тази опция можете да преименувате файл или директория.

Промяна

С тази опция можете да променяте съдържанието на даден файл. Това е един универсален редактор и можете да го използвате за повечето разширения (.php, .txt, .html и други).

Редактор на кода

С този редактор отново можете да редактирате съдържанието на файлове, но той е предназначен предимно за файлове от типа .php, .css и подобни. Удобното при него, е че показва редовете във файл. Така ако например имате грешка на 59 ред лесно може да го откриете.

Допълнително има и опция за отиване до специален ред:

HTML Редактор

Тази опция е предназначена за редактиране на .html файлове, като с него лесно и удобно можете да ги редактирате. Също така предимството е че виждате точно как ще изглеждат елементите в страницата ви.

Права

В дясно, на средния прозорец можете да разгледате графата "Permissions". Това са именно правата на файл или директория и могат да бъдат редактирани от ваша страна. Имайте предвид, че права 755 за директории и 644 за файлове са напълно достатъчни, за да работят коректно на вашите хостинг акаунти.

Преглед

Тази опция се използва за преглед на даден файл. Имайте предвид, че ще наблюдавате какво точно има в този файл, а не самата функция на кода в него.

Компресиране/Разархивиране

От тук можете да архивирате файл или директория, или съответно, ако сте качили вече създаден архив, да го разархивирате. Тези възможности са удобни за много хора и служат предимно за създаване или връщане на архив за страницата им.

В следващата порция навигация от cPanel са се погрижили да разполагате с много стандартни опции, като "Напред", "Назад", "Избиране на всички", "Размаркиране на всички" и друго. Поради тази причина ще разгледаме само няколко от тях:

Преглед на кошче/Empty trash

От тук можете да достъпвате вашето кошче и да премахвате съдържанието в него.

Едно ниво нагоре

Посредством този бутон се връщате едно ниво на директория нагоре.

Home

Връщатете се във вашата "home" директория.

Път

Посредством това поле можете бързо да достъпите директория. Това поле е полезно, ако имате например error във файл, който е в множество поддиректории. Посредством него не е нужно кликате няколко пъти, за да го достъпите, а директно да поставите пътя до него:

Като последен съвет можем да ви споделим и че след като сте маркирали файл или директория можете да използвате и десния бутон на мишката ви, за да извършвате някои от описаните по-горе действия.

Надяваме се тази тема да ви е била полезна и да е хвърлила светлина над файловия мениджър. Разбира се, винаги можете да използвате FTP клиент, като Filezilla, които за повечето ни клиенти на споделен хостинг планове е по-удобен вариант.

В случай, че сте пропуснали статиите ни на тема cPanel, можете да ги откриете тук:
Част I - Интерфейс
Част II - Домейни
Част III - Статистика.

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин