WordPress на български?

Ако сте запознати или поне сте чували за WordPress, със сигурност повечето от Вас са на мнение, че това е една страхотна платформа за създаване на лични блогове и разнообразни уеб сайтове. WordPress по начало обаче не е българска система, поради което административния и панел по подразбиране е на английски. Със сигурност много хора искат да изпитат удобството от това да употребяват софтуерна система чрез административен панел на родния им език.

Български език при нови WordPress инсталации

Инсталацията на WordPress протича по абсолютно същия начин, както default версията ѝ. Разликата е единствено в инсталационния пакет, които трябва да свалите, преди да започнете инсталацията. Можете да се сдобиете с инсталационния пакет от официалната българска страница на производителя на WordPress.  След успешна инсталация на горния пакет, административния контролен панел на WordPress инсталацията ще бъде вече на Български.

Български език при вече съществуващи WordPress инсталации

Ако искате пък да побългарите вече съществуваща WordPress платформа, можете да направите това с няколко прости стъпки. За целта следвайте тези стъпки:

1. Първото нещо, което трябва да направите е да проверите версията на своя WordPress. Това може да стане    като влезнете в административния си панел и погледнете долу в дясно:

2.  Посетете официалното хранилище с преводи на български език за WordPress и проверете дали Вашата версия на инсталацията Ви е налична там. Ако е налична там, влезте в съответната директория и посетете директорията "messages". Там ще намерите файл с името "bg_BG.mo", който трябва да свалите . Ако не намерите Вашата WordPress версия в гореспоменатото хранилище, свалете тази, която е най-близка до нея.
3. Влезте в хостинг акаунта си чрез FTP или файловият мениджър, намиращ се в контролния Ви панел. Като направите това, влезте в директорията, където е разположен Вашия WordPress и отидете в папката "wp-content/languages" ( или wp-includes/languages при WordPress версии по стари от 2.1) и качете файлът "bg_BG.mo" там. Ако директорията "languages" не съществува, създайте я.
4. Отворете файлът "wp-config.php", намиращ се в главната папка на WordPress инсталацията Ви за редакция. Променете реда  define ('WPLANG', ' '); на define ('WPLANG', 'bg_BG'); . Ако сте следвали всички стъпки до тук правилно, при следващото зареждане на WordPress административния Ви панел, той ще бъде преведен на български.
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes