Какво представлява платформата WordPress

Sofia Petrova

Чували сте от ваши познати, които са стартирали своя бизнес, че използват платформата WordPress за своя сайт? Искате да започнете собствен блог, в който да споделяте с останалите за вашите любими хобита и от тях сте разбрали, че WordPress е точното място, но не знаете какво точно представлява? В статията ще открием завесата и ще споделим повече информация.

Какво е WordPress? 

WordPress е напълно безплатна платформа с отворен код, която е писана на езика PHP. На нея могат да бъдат изградени различни видове сайтове - корпоративни, новинарски, блогове, магазини. Всекидневно се извършват промени, като се добавят нови теми и плъгини, които спомагат за разнообразието на сайтовете. Отвореният код позволява на програмистите да направят елементите на уеб сайта по индивидуален дизайн. 

Използва се от милиони потребители по целия свят, като по последни данни близо 40% от сайтовете, които са създадени, са именно на тази платформа. Потребителите я харесват и използват, защото има интуитивен интерфейс, лесно се научават да работят с нея, има огромно разнообразие от теми, които могат да се изберат и не е нужно да има техническо лице, за да се справят. 

Историята на WordPress започва в далчената 2003 г., а на 27 май 2023 г. отпразнувахме 20-я рожден ден на WordPRess! Ето кадри от пазника:

Ако желаете да узнаете повече за историята на WordPress - как е създадена популярната платформа, как е еволюирала във времето, за да се превърне в най-препочитаната CMS днес, то грижовно сме подготвили следната статия:

Историята на WordPress - най-използваният CMS днес!

Кои са предимствата на WordPress? 

  • Платформата е сигурна за потребителите въпреки че е безплатна. Обществото от хора, които се занимават с WordPress е огромно и винаги можете да се обърнете към някого за помощ при възникнал казус 
  • WordPress уеб сайтът е подходящ за много добра SEO оптимизация, благодарение на много плъгини, които можете да инсталирате 

Какво е CMS платформа? 

Content Management System е платформа за управление на съдържанието, на която се създават сайтове и се управляват. Това е готово уеб базирано решение, което се предоставя на потребителите, за да имат възможност повече от един човек да има достъп до управлението на сайта.

От едно място вие можете да изберете подходящия темплейт за вашия сайт, да го инсталирате на вашия хостинг и да управлявате неговото съдържание като файлове, снимки, видеа и т.н. Целта на CMS платформата е да улесни напълно потребителите в процеса по създаването и менажирането на един уеб сайт.

През 21- век всеки бизнес има нужда от сайт - дали ще е блог, онлайн магазин или сайт, който е представителен, ако сте в началото и не искате да заплатите за ръчно правен сайт от програмист, направата на един WordPress сайт ще ви спести много средства и усилия.

Най-популярните CMS решения са WordPress, Joomla, Drupal, а през последните 15 години се развиха и платформите за онлайн търговия - Magento и OpenCart.  

За кого е подходящ WordPress? 

Ако можем да отговорим на този въпрос с една дума, тя ще е - за всички. Функционалностите и безкрайните възможности на WordPress като платформа я правят подходяща за всички нужди на бизнеса или на блогъра. 

  • Бизнес: Напълно подходящо решение за всеки, който иска да стартира своя бизнес, както и в последствие да развива начинанието си 
  • Блогъри и създатели на съдържание: WordPress стартира с идеята да е полезен инструмент на блогъри, които искат да имат личен блог в Интернет пространството и да споделят това, което ги вълнува с аудиторията 
  • Онлайн магазини: Ако искате да си създадете онлайн магазин, благодарение на плъгина WooCommerce можете да направите напълно функционален сайт безплатно. Вижте специализирания WordPress хостинг, създаден специално за ефективното поддържане на WordPress сайтове.
  • Ученици и студенти: Ако сте начинаещ в сферата на програмирането и тепърва започвате да правите първите си стъпки, отвореният код на WordPress е напълно подходящ да усвоите нови умения, както и да надградите стари. 

Ако сте начинаещ в сферата и искате да си направите сайт на WordPress, разгледайте нашето кратко ръководство как да си създадете сайт на WordPress в няколко лесни стъпки. 

Как се инсталира WordPress? 

WordPress се инсталира най-често и лесно от приложение в контролния панел, който използвате за управление на услугите. При закупуването на хостинг от избран доставчик, през приложението Softaculous ще можете да инсталирате вашата WordPress тема. Инструментът Softaculous е част от клиентския ви акаунт за управление на хостинг услугите cPanel. 

Ако WordPress представлява интерес за вас, разгледайте нашите предложения за топ 10 WordPress плъгини и инструменти необходими за всеки сайт през 2022 година. 

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин