Какво представлява WooCommerce и как да го инсталирате на своя WordPress сайт

Sofia Petrova

WordPress е най-използваната платформа (CMS) за създаване на уебсайтове в последните години. В статията ще ви разкажем за предимствата от инсталирането на най-удобния плъгин за онлайн търговия - WooCommerce, който да вградите на вашия сайт и да започнете да продавате още днес.  

Ако все още се колебаете дали да стартирате собствен бизнес в онлайн пространството, но не знаете как да направите сайта си, разгледайте нашето ръководство - Как да създадете WordPress сайт в няколко лесни стъпки 

Какво е WooCommerce и за какво се използва? 

Всеки един собственик на уеб сайт иска да бъде максимално улеснен в начините, по които управлява бизнеса онлайн, като лесно добавяне на нови функционалности, моделирате на блоковете по собствен дизайн, професионален изглед, улеснени процеси за потребителите, а WordPress е решението, което отговаря на всички тези нужди и желания.

Историята на WordPress - най-използваният CMS днес!

Най-популярната CMS (Custom Management System) добива популярността си заради възможността всеки един потребител без умения по уеб дизайн и програмиране да създаде сайт, който да отговаря на бизнес средата, като добавя различни функционалности, които са под формата на плъгини. 

Бизнесът онлайн в последните години усети нуждата да има онлайн магазин - дали ще продава услуги или продукти, решението за добавяне на магазин, който да бъде имплементиран в WordPress сайта е задължително.

Именно това представлява WooCommerce - това е безплатен плъгин (разширение), който е разработен специално за CMS платформата и ви позволява да превърнете корпоративния си сайт или блог в работещ функционален онлайн магазин, който продава, каквото пожелаете, приема и утвърждава сигурни онлайн плащания, както и следи за наличността на вашия инвентар.


Ако имате инсталиран плъгин WooCommerce, не е нужно да имате отделна ERP (интегрирана система, която има логистическа цел да проследява различните звена в един бизнес) система, която да следи наличността. (Нуждата от ERP система се определя от броя на продуктите, който предлагате. Ако имате огромен онлайн магазин, както и физически такъв, ще ви е нужно това решение.) 

Освен, че WooCommerce може да бъде добавен на вашия сайт, той работи чудесно и на мобилната версия, което го превръща в едно от най-добрите напълно безплатни решения, които можете да имплементирате в стратегията и развитието на бизнеса си.  


Кои са предимствата на WooCommerce? 

WordPress платформата е създадена с цел да улеснява потребителите, които нямат технически познания да създадат работещ сайт. Това не изключва факта, че само с няколко клика на мишката ще имате напълно функционален уеб сайт без да положите усилия да разучите как работи и как да се възползвате от всички предимства.

Със същата цел през 2011 година е създаден и плъгинът WooCommerce, който е с отворен код и можете да го моделирате по вашите изисквания. Разбира се, когато е с достъпен код, ако нямате технически познания, можете да се обърнете към разработчик, който да ви помогне да постигнете целите си, но ако сте стартиращ и искате само да пробвате дали това решение ще е работещо за вас, ще се справите напълно сами. 


При инсталирането на плъгина на вашия WordPress сайт, той е достатъчно гъвкав, за да запази функциите и на останалите плъгини, които са инсталирани. Това се дължи на факта, че има изградена модулна система, в която да оставите само функциите, от които имате нужда на момента без да го натоварвате допълнително. 

WooCommerce ви дава свободата да използвате стотици приложения, които подпомагат работата на вашия онлайн магазин като маркетингови инструменти, счетоводни услуги, ERP система от данни, отчети и т.н. Можете да разчитате винаги, че ще имате аналитични данни от развитието на вашия бизнес напълно безплатно. 

Как да имам собствен магазин и да инсталирам WooCommerce? 

Първото и най-важно условие, за да имате възможността да инсталирате допълнителния плъгин WooCommerce е първо да имате сайт на WordPress. Не е възможно да съществува в онлайн пространството само разширение без да има съществуващ сайт. 


Ако имате вече сайт на WordPress, но срещате проблеми с неговата работа, ние, от Jump.bg предлагаме оптимизиран и сигурен WordPress хостинг,  предназначен за уеб сайтове на платформата. 

Стъпките към инсталиране на плъгина WooCommerce: 

  1. Отидете на вашето табло в WordPress сайта ви 
  2. Намерете полето, в което пише - Разширения - Добавяне на още 
  3. В търсачката въведете WooCommerce и при визуализация на плъгина натиснете - Инсталиране. Изчакай няколко секунди, докато пред вас се промени текста на бутона на Активиране 

Вашият нов плъгин, с който да активирате онлайн магазина си, е готов да бъде моделиран според вашите желания.  

Как да развия успешно онлайн магазин с WooCommerce? 

Като универсален плъгин, който е създаден като допълнение за платформата WordPress, принципите на работа съвпадат напълно с тези за работа с уеб сайт без онлайн магазин. CMS платформата е мощен SEO инструмент. Нашият съвет е да се опитате да оптимизирате изцяло съдържанието си с необходимия брой ключови думи, категории, тагове и линкове. 

Научете повече как да оптимизирате вашето SEO за Google търсачката, ако имате сайт на WordPress.  

Нашият съвет е да вложите усилията си в улесняване на потребителската пътека или т.н. Customer journey. Постарайте се вашият потенциален клиент да не прави много допълнителни стъпки, за да намери и закупи продукта или услугата, която предлагате.

Това е от ключово значение за процента на реализирани продажби. Имате възможност да създадете персонализирани бутони, които да имат ясен CTA (call-to-action - призив за действие), както и да добавите категории и тагове, които да ориентират купувача къде да търси своя артикул. 

За да увеличите доверието към бранда, сложете на вашия онлайн магазин ревюта от ваши клиенти, които са използвали услугите ви. По този начин потребителите ще ви валидират, ще видят, че има и други доволни клиенти, и ще поискат да станат част от общността. 

WooCommerce приема банкови плащания чрез PayPal - по този начин можете да бъдете сигурни, че ще получавате средства от банкови плащания, кредитни или дебитни карти, както и през наложен платеж. 

Ако имате собствен онлайн магазин, който искате да развивате на територията на България, препоръчваме ви да сложите опцията Наложен платеж. Все още банковите плащания не са разпространени до висока степен, доверието на хората към тях е ниско, и предпочитанията към начина да платят при доставянето е най-разпространения и ще продължи да съществува поне още няколко години.  

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт от технически ексепрти с висока експертиза и богат опит - ние сме на Ваше разположение 24/7

Можете да предлагате на вашите клиенти различни ваучери или кодове за отстъпка на артикулите, които имате в магазина или да им предложите безплатна доставка до дома. Според проучвания на пазара, ако дадете тази опция при определена крайна сума, клиентите са много склонни да закупят стоката. 

Когато клиент отваря даден продукт на вашия сайт, винаги показвайте и артикули, които са свързани с него. Ако предлагате панталон, можете отдолу да покажете на потребителите различни блузи или ризи, които биха му подхождали. По този начин увеличаватe шансовете сумата на количката да се увеличи и вие да направите по-голям оборот. 

Проследявайте на седмична база статистиките от вашите продажби - какви приходи сте добавили към кошницата си, дали са изплатени наложените платежи, колко пари сте върнали към потребителите си. Бъдете винаги осведомени за инвентара на вашите стоки. 

Ако имате нужда от съдействие за инсталирането на плъгина WooCommerce на вашия WordPress, можете да се обърнете към нашия технически екип, който е на линия 24/7 за вашите въпроси на support@jump.bg

Хостинг Jump - премиум хостинг услуги и домейни на конкурентни цени

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин