Празнувайте с нас 24 май - вземете своя подарък сега!

Webuzo – работа с контролен панел – част 2

В тази част на тази помощна статия, ще ви запознаем с останалите функции на контролния панел Webuzo, както и с опции за напреднали потребители. Част от тези настройки включват промяна на часа, зададен на сървъра, промяна на парола, рестартиране на отделни услуги, настройки на Apache и PHP, блокиране на нежелани IP адреси и сървърни логове за грешки.

  • Промяна на парола

 

Понякога може да се наложи промяната на паролата за достъп до контролния панел Webuzo. Тъй като това е signle-user контролен панел, паролата и потребителското име за достъп са единствени и няма възможност за добавяне на допълнителни контакти. За промяна на паролата е нужно да влезнете в контролния си панел и да посетите менюто Change Password. От тук можете да променяте и паролата за файловия си мениджър:

 

webuzo_panel_12

 

 

  • Промяна на часова зона и език

 

Webuzo разполага и с възможност за промяна на часовата му зона, както и на езика на самия контролен панел. В момента наличните езици са английски, немски, френски, италиански, испански, български и др.:

 

Webuzo контролен панел

 

  • Спиране, стартиране и рестартиране на услуги

 

Винаги можете да спирате, стартирате и рестартирате целите си виртуални сървъри от вашата Клиентска зона -> Моите Услуги -> Настройки. Ако желаете да рестартирате отделна услуга, като MySQL, Apache, пощенски сървър, FTP сървър и т.н., но можете да извършите това от контролния си панел, без нуждата от рестартиране на целия сървър. За целта трябва да посетите менюто Services:

 

Webuzo контролен панел

 

 

Проверка на това дали дадена услуга е спряна или стартирана, можете да направите от колоната Status (1.), рестартиране от колоната Restart (2.) и спиране или стартиране от колоната Start/Stop (3.):

 

Webuzo контролен панел

 

  • Промяна на Apache настройки

 

Единствените настройки, които можете да направите в момента от хостинг контролния панел Webuzo, с изключение на ръчна редакция на конфигурационния му файл, е задаване на това дали модула suPHP да се използва или не. Включването на този модул е препоръчително, тъй като улеснява доста работата на уеб сайтовете. Този модул позволява на уеб сървъра да се изпълнява от различни потребители. По този начин не е нужно да променяте права на скриптове, директории и файлове от типа chmod 777, за да може да се изпълняват различни функции в уеб сайта (като например качване на изображения директно от самия уеб сайт, изпълнение на скриптове и т.н.):

 

Webuzo контролен панел

 

 

  • Блокиране на нежелани посетители

 

Практиката показва, че понякога може да се наложи блокирането на нежелани посетители. Чести нежелани посетители например са автоматични бот програми, crawlers или неоторизирани търсещи машини. Вредата от такива посетители е по-голямо натоварване на сървъра, предизвикано от големия брой заявки, които в повечето случай създават. По желание, тези посетители могат да бъдат блокирани директно от контролния панел Webuzo на виртуалния сървър. За тази цел трябва да разполагате с IP адреса на посетителя, след което трябва да посетите менюто IP Block:

 

Webuzo контролен панел

 

 

  • Редактиране на различни PHP настройки

 

Чрез Webuzo можете да редактирате и доста голям аспект от PHP настройките на самия VPS сървър. Контролния панел предлага възможност за директна редакция на php.ini (1.) и активация или деактивация на PHP модули (3.). Доста полезна и важна фунцкия, която този контролен панел предлага е инсталацията на допълнителна версия на PHP (2.). Контролния панел е устроен по такъв начин, че версията се променя динамично за няколко секунди, като има възможност за промяна на старата версия или друга по всяко едно време. Поддържаните версии са 5.3, 5.4 и 5.5:

 

Webuzo контролен панел

 

 

  • Сървърни логове за грешки

 

Когато имате нужда от това да проверите грешка, предизвикана в някой уеб сайт, имате възможност да посетите опцията Error Log. Тук можете да видите както основния лог за грешки, така и логовете на отделните уеб сайтове, разположени на сървъра:

Webuzo контролен панел

 

 

 

 

 

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин