Сигурност на SSH връзка с ключ за достъп

Какво е ключ за достъп ?

В директен превод, това представлява криптиран файл, който се разделя на две части :

  • Публична - която предоставяте на сървъри, до които желаете да получите достъп
  • Лична - която предоставяте на софтуерното приложение, което желаете да използвате, за да се свържете с сървъра - Putty , Xshell , Secure CRT , Win SCP и други.

Защо би ми трябвал такъв ключ ?

Приложението на този ключ е многофункционално и в момента ще обърнем внимание на най-базовото приложение, което е връзка към сървър с такъв тип ключ. Най-вече на връзка с такъв ключ към следните услуги: DEV хостинг и VPS Хостинг .

Как да се свържем по SSH с ключ за достъп към услуга Споделен Хостинг след като сме закупили някой от пакетите ни?

Първата стъпка е да се генерира ключ за достъп ( Забележка: Можете да използвате паролата на cPanel-потребителя си при свързване; не е задължително да генерирате и използвате ключ, НО е по-сигурно, понеже не се съхраняват реални пароли на домашния Ви компютър и се свързвате директно със сървъра, единствено чрез този компютър или други компютри, на които файлът на ключа присъства ) .

Как се генерира ключ за cPanel базиран хостинг услуга?

За да генерирате ключа през cPanel и да го добавите в потребителската си директория ще се наложи да се впишете в Клиенстака си зона чрез - http://www.jump.bg -> Клиентска зона -> Моите услуги -> и да изберете зелената икона срещу името на хостинг-пакета Ви,  който ще Ви отведе в секцията за детайли на услугата.

На същата страница има бутон - "Вход в cPanel"  можете да го използвате, за да се впишете автоматично в cPanel-а си.  След като вече сте влезли успешно в cPanel, можете да намерите настройките за SSH-връзка в секцията "Сигурност" -> Менажиране на SSH , в момента, в който влезете в секцията ще намерите бутон "SSH/Shell достъп"  . Ще можете да изберете една от следните две настройки :

  • Генериране на нов ключ за връзка, който можете да добавите за потребителя Ви на сървърите ни
  • Import/Прикачване на вече съществуващ ключ, който употребявате за други услуги. Тази настройка само ще добави ключа Ви в системата и домашната директория на потребителя Ви.

Пример, в който сте решили да генерирате нов ключ :

От менюто: "Генерирай нов ключ" предоставяте паролата и името на ключа и изберете "Генерирай". Когато ключа се генерира успешно ще имате възможност да го свалите и да дадете достъп до SSH на Вашата Хостинг услуга.

Ако желаете да ползвате ключа през софтуерно приложение на компютъра си, моля, свалете го и използвайте Import / Прикачване; функцията на софтуерното приложение, което сте избрали  да ползвате, за да направите успешна връзка със сървъра. ( Забележка: това се отнася за Личният ключ , Публичния е само за самия сървър и потребителят Ви на сървъра )

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes