Сигурност на SSH връзка с ключ за достъп

 

Какво е ключ за достъп или SSH key?

В директен превод, това представлява криптиран файл, който се разделя на две части:

  • Публичен ключ - който предоставяте на сървъри, до които желаете да получите достъп;
  • Личен ключ - който предоставяте на софтуерното приложение, което желаете да използвате, за да се свържете със сървъра - Putty , Xshell , Secure CRT , Win SCP и други.

*Устройство с личен ключ може да се свърже към устройство с публичен ключ. Но устройство с публичен ключ, не може да се свърже към устройство с личен ключ!

Защо би ми трябва това?

Приложението на този ключ е многофункционално и в момента ще обърнем внимание на най-базовото приложение, което е връзка към сървър.

 

Как да се свържем чрез SSH с ключ за достъп към услуга Споделен Хостинг?

Първата стъпка е да се генерира двойка ключове за достъп.

Забележка: Можете да използвате паролата на cPanel-потребителя си при свързване; не е задължително да генерирате и използвате ключ, НО е по-сигурно, понеже не се съхраняват реални пароли на персоналното ви устройство и се свързвате директно със сървъра, единствено чрез това устройство или други такива, на които файлът на личният ключа присъства.

 

Как се генерира ключ за cPanel базиранa хостинг услуга?

  1. Влизате във вашият cPanel акаунт.
  2. Достъпвате SSH-връзка в секцията "Сигурност" -> "SSH/Shell достъп"  -> бутона “Управление SSH keys”.

 

 

 

Ще можете да изберете една от следните две настройки:

  • Генериране на нов ключ за връзка, който можете да добавите за потребителя ви на сървърите ни;
  • Import / Прикачване на вече съществуващ ключ, който употребявате за други услуги. Тази настройка само ще добави ключа ви в системата и домашната директория на потребителя ви.

 

                                             Фиг.1

Пример, в който сте решили да генерирате нов ключ :

Натискате бутона "Генерирай нов ключ" (бутон 1 от фиг. 1). От новата страница може да зададете парола, име, тип - трябва да е rsa и размер, като за него препоръчваме да е 2048 на двойката ключове (Забележка: паролата не е задължителна, но придава допълнителна сигурност) и изберете "Генерирай".

 

Когато ключа се генерира успешно, ще имате възможност да го прегледате и свалите.

 

За да използвате тази двойка ключове за достъп до вашият акаунт, трябва да ауторизирате новосъздаденият публичен ключ. Това се случва от бутона управление, срещу съответният публичен ключ.

 

И избирате бутона "Authorize". След като сте ауторизирали този ключ, изтегляте частният ключ oт бутона View/Download на вашето персонално устройство и го добавяте в приложение (Putty, Xshell, Secure CRT, Win SCP и други).

 

SSH Access функцията на cPanel предлага опцията за конвентиране на личен ключ във формат, готов за използване през приложението Putty. Oт раздела за частни ключове избирате опцията View/Download. От новата страница, най-отдолу при раздела “Convert the “id_rsa” key to PPK format:” кликате върху бутона конвентирай. След което ще можете да изтеглите готовият файл за директно инпортиране в Putty приложението (.ppk файл).

 

След което ще може да изтеглите и самият ключ.

 

Ако вече имате своя собствена двойка ключове, може да добавите вашият публичен ключ в cPanel чрез бутона Import / Прикачване (опция 2 от фиг. 1). Не е задължително да попълвате всички полета, като може да добавите само публичният или само частният си ключ, в зависимост от вашите цели.

Забележка: Импортирането на публичният ключ само по себе си добавя само файла. Трябва да се ауторизират, следвайки стъпките за ауторизация по-горе.

SSH ключовете са много удобни за използване при работа с GIT системата, WP-cli, както и за много други манипулации с вашият акаунт.

 

 

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин