Празнувайте с нас 24 май - вземете своя подарък сега!

Kloxo - работа с контролен панел - част 2

Kloxo cpKloxo е чудесен панел, който дава възможност на потребителя да манипулира своята хостинг среда, така че да може да добавя с лекота своите уеб сайтове, FTP потребители, бази данни и т.н. директно от своя браузър. Именно с това как можете да добавите своя уеб сайта, база данни и поща ще ви запознаем в тази статия.

1. Както може би ви е известно, насочването на даден домейн към DNS сървъри не е достатъчно, за да работи коректно уеб сайта ви. За целта той трябва да бъде добавен от контролния панел Kloxo. Нужно е да въведете само няколко параметъра, след което Kloxo автоматично ще направи нужните настройки - създаване на директории, добавяне на нужната конфигурация и т.н. в сървъра ви. Добавянето на нов домейн е изключително лесно - то може да бъде направено от Kloxo панела -> Изберете опцията "Domains" намираща се в лявото меню:

 

Работа с контролен панел Kloxo

 

 

 

От новата страница Ви се дава възможност за добавяне на нов домейн. За този пример ще използваме домейна demo.jump.bg. На тази страница можем да видим следните опции:

 • Domain name - името на домейна, който желаем да добавим.
 • Document root - папката, където ще бъде разположен домейна (тук сме избрали папката да е със същото име като домейна, за по-лесна идентификация при работа с FTP).
 • Enable SSL - Когато опцията е включена, можем да използваме SSL сертификати на домейна
 • Enable statistics - Дали желаем статистики като Awstats да бъдат включени за този домейн
 • Enable Cgi - Тази опция включва употребата на CGI. Ако не са Ви нужни, можете спокойно да оставите опцията изключена
 • Enable PHP - Включване на PHP за този домейн. Повечето съвременни уеб сайтове почти винаги използват PHP, тъй че е препоръчително тази опция да е включена

 

Работа с контролен панел Kloxo

 

Когато домейна е добавен успешно, ще можете да го видите в долния списък на същата страница:

 

Работа с контролен панел Kloxo

 

Можем ли да изтрием вече добавен домейн? Разбира се, Kloxo е способен и на това. За целта трябва да посетим същото меню, от където до този момент сме добавяли домейните. За да изтрием даден домейн от системата, трябва просто да го маркираме и да натиснем бутона "Delete". Имайте предвид, че това изтрива единствено записа в контролния панел. Файловете на този домейн не се изтриват след това действие, ако желаете да ги премахнете, трябва да го направите ръчно чрез FTP:

 

Работа с контролен панел Kloxo

 

2.  Повечето от съвременните сайтове, които сме свикнали да използваме съхраняват част от своите данни в MySQL бази от данни. Разбира се, чрез Kloxo можете да добавяте свой бази данни също толкова лесно, колкото и да добавите домейн. За да добавите нова база данни, влезте в  главната страница на VPS хостинг панела си от лявото меню -> Изберете опцията "admin". В подменюто "Domain" натиснете бутона "Mysql Databases":

 

Работа с контролен панел Kloxo

 

На следващата страница изберете опцията "Add Mysql Database". Въведете името на своята база данни в полето "Db_name" и въведете нейната парола за достъп в полетата "Password" и отново в "Confirm Password". Когато приключите с въвеждането на данните, натиснете бутона "Add". Добавянето на база данни автоматично добавя и потребител за достъп. Името на този потребител е еднакво с този на базата данни, която току що сте създали:

 

Работа с контролен панел Kloxo

Когато базата данни е добавена успешно, ще я видите в долния списък. От него можете да триете вече съществуващи бази данни по сходен начин, както изтривате домейн:

Работа с контролен панел Kloxo

3.  След като сме добавили своя уеб сайт, може би искаме и да качим някакво съдържание в него. Това може да бъде направено чрез стандартния FTP протокол. За да го използваме обаче, трябва да имаме добавени FTP потребители. Добавянето на таквиа потребители се извършва от Kloxo панела -> Изберете опцията "admin" от лявото меню -> Отидете на мен'то "Domains", където трябва да натиснете бутона "FTP users":

Работа с контролен панел Kloxo

За да добавим FTP потребител, изберете опцията "Add FTP User". В този пример ще добавим потребител "demo" с парола "demo":

Работа с контролен панел Kloxo

От това меню виждаме, че имаме доста опции, при добавяне на нов FTP потребител. Тяхното значение е следното:

 • FTP User Name - Името на нашия FTP потребител.
 • Падащото меню "direct" - От тук можете да оказвате дали FTP потребителя ще бъде с наставка или без. Например, можем да създадем потребител "demo", ако опцията е direct или потребител "demo@demo.jump.bg" ако изберем уеб сайт от падащото меню. За да е активен конкретен уеб сайт, той първо трябва да е добавен във вашия контролен панел.
 • Password и Confirm Password - Паролата за нашия потребител.
 • Virtual Directory - Директорията, до която ще има достъп потребителя. Ако оставите това поле празно, този потребител ще има права над всички директории. Ако например в празното поле въведем "demo.jump.bg", то по този начин оказваме, че този потребител ще има достъп до директорията /home/admin/demo.jump.bg/ както и нейните поддиректории, но няма да има достъп до други директории, добавени в /home/admin. Забележете, че директорията /home/admin/ е вече попълнена в това поле и не е нужно да я попълвате наново.
 • Disk Quota (MB) (blank for unlimited) - Дискова квота за потребителя. Можете да оставите полето празно, за да добавите потребител с неограничен трафик.

 

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин