Спестете до 145 лв. от цената на WordPress хостинг!

Kloxo - работа с контролен панел - част 1

Не всеки от нас е запознат със системната администрация и начина на работа с чиста Linux операционна система. За щастие обаче, съществуват отделни приложения като контролните панели, които значително улесняват управлението и контрола над виртуални и физически сървъри. Контролните панели предоставят графичен интерфейс, чрез който потребителя лесно може да се ориентира с управлението на своята хостинг среда, без да се налага да въвежда команди в Linux терминала. Контролният панел, с който ще ви запознаем днес е Kloxo - безплатен панел, който на външен вид и функционалност доста наподобява cPanel.

Първи стъпки с Kloxo

1. Kloxo предоставя графичен уеб интерфейс, до който имате достъп от всяка точка на света, като единственото с което трябва да разполагате е Интернет достъп. Kloxo по подразбиране работи на порт 7778. Нека за пример в тази статия, приемем че IP адреса на сървъра ни, където е инсталиран панела е 192.168.0.5. Тогава, панела ни ще бъде достъпен на адрес http://192.168.0.5:7778. Разбира се, ако имате вече насочен домейн към VPS сървъра си, можете да използвате адрес http://yourdomain.com:7778 за достъп. Ако сте успели да въведете правилния адрес, трябва да видите страницата за вход на Kloxo:

 

Работа с контролен панел Kloxo

 

 

2. Панелът Ви дава възможност за добавяне на различни DNS зони, чрез които можете да създавате собствени DNS сървъри. Така например, можете да използвате собствени DNS сървъри от вида ns1.yourdomain.com и ns2.yourdomain.com. Ако не са добавени такива зони, ще видите следното предупредително съобщение:

 

Работа с контролен панел Kloxo

Тази стъпка не е задължителна ако сте закупили VPS хостинг пакет от нас, тъй като при първоначална инсталация нашият технически екип извършва тази настройка вместо Вас. В случай, че не са добавени DNS зони, натиснете бутона "Click here to add a dnstemplate". Това меню е също така е достъпно от главният Ви панел -> Меню DNS Templates. Тук ще можете да добавите записи за DNS неймсървърите си, които желаете да добавите:

Работа с контролен панел Kloxo

На горната снимка можете да видите следните неща:

 • DNS Template name - Името на самия template. Използва се по-късно, при добавяне на допълнителни домейни
 • Web IP Address - IP адреса, който да бъде назначен за достъп на уеб сайта.
 • Mail IP Address - IP адреса, от който ще се изпраща поща
 • Primary DNS - Първичен DNS неймсървър. За този пример сме използвали ns1.jump.bg
 • Secondary DNS - Вторичен DNS неймсървър. За този пример сме използвали ns2.jump.bg
Навигация в Kloxo
3. На пръв поглед, можете да забележите че Kloxo разполага с доста икони и бутони. Това обаче може да е объркващо за хора, които до сега не са работили с такъв контролен панел. Основната навигация в този панел, се извършва от менюто, намиращо се в ляво:
Работа с контролен панел Kloxo
Опциите, които виждате тук са следните:
 • admin - От тук можете да видите същото меню, но в по разширен вид, подобно на изгледа при cPanel.
 • Administration - От това меню можете да променяте своята главна администраторска парола и да кустомизирате Kloxo
 • Resources - В тази част ще имате възможност за задаване на различни настройки за своя SSH достъп, да извършвате цялостни и автоматизирани бекъпи на своите домейни, да добавяте допълнителни домейни, да управлявате своите SSL сертификати и т.н.
 • Domain - Тук ще можете да настройвате свойте cron задачи, добавяте FTP потребители, да добавяте MySQL бази от данни или да влезнете в графичния файлов мениджър, който Kloxo предоставя.
 • Security - От тук имате възможност да задавате допълнителни настройки за SSH достъпа над сървъра ви, да управлявате системата за вход в Kloxo и т.н.
 • Server : linux - В това меню ще можете да проследите текущите процеси на своята операционна система, да управлявате и рестартирате услуги  като поща, DNS сървър, уеб сървър, FTP сървър и да инсталирате или премахвате допълнителни компоненти.
 • Web - Mail - Database - Тук ще можете да добавяте пощенски кутии, да сменяте техните пароли или да влизате в своя уебмейл клиент (Horde или Roundcube).
 • Machine - Спиране или рестартиране на сървъра
 • Advanced - Тук се намират допълнителни настройки върху Kloxo, които са предназначени за по-напреднали потребители. Не ви препоръчваме да ги променяте, тъй като това може да доведе до неизползваемост на системата ви.
 • Domains - От това място можете да добавяте допълнителни домейни.
 • Mail accounts - Главното меню, от където се осъществява управлението на пощенските кутии
 • Clients - Клоксо е панел, който има възможност и за предоставяне на собствени акаунти на отделни потребители, без те да имат достъп до главните функции. Именно от това меню можете да добавяте отделни потребители за отделни акаунти.
 • Servers - Kloxo има и възможност за добавяне на допълнителни сървъри, към вече съществуващия контролен панел. По този начин могат да се управляват няколко машини от едно централизирано място.

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин