Промяна на DNS настройки

Domain Name System или DNS както е по-известно като термин, представлява сложна система за преобразуване на домейн в IP адрес. По този начин вместо да въвеждаме IP адрес всеки път когато искаме да посетим даден уебсайт, ние въвеждаме неговият домейн.  DNS системата може да предложи и разширени настройки и функционалност за всеки един потребител, притежаващ хостинг или домейн.

Накратко, тази система може да се използва за насочване на уеб или пощенски трафик към отдалечен сървър, създаване на допълнителни записи и т.н. Самата DNS система се състои от няколко "под-зони", чрез които може да се контролира даден аспект от трафика на Вашия уебсайт. Най-често използваните "под-зони" и това кой аспект контролират, са следните:

A запис в DNS зоната

A записът указва накъде да сочи Вашия уебсайт. Имайте предвид, че това насочване се контролира чрез въвеждане на IP адреси. Чрез A запис Вие можете да контролирате единствено уеб трафика на сайта си.

Чрез A запис можете да насочвате отделни поддомейни или домейни към определено място без да афектирате своя уебсайт или поща, ако не желаете те да бъдат насочвани на другаде.

MX запис в DNS зоната

MX записите се генерират, за да контролирате самостоятелно своя пощенски трафик. Например ако желаете да насочите пощата си на друго място, но не искате да насочвате и уеб трафик натам, можете да промените MX записите.

CNAME запис в DNS зоната

CNAME записите са синоним на друг вече съществуващ A запис. С тези записи Вие можете да създавате различни имена или хостове с един и същ IP адрес.

TXT или SOA запис в DNS зоната

TXT записите могат да съдържат разнообразна информация като допълнителни SOA, SPF, PTR и т.н.

Всеки наш клиент, който използва споделен хостинг, WordPress хостинг или eShop хостинг, разполага с лесен начин за управление на горе споменатите DNS настройки през удобен cPanel интерфейс. Всички настройки се променят от Вашия контролен панел -> DNS Редактор (Zone Manager), както е указано на екранната снимка по-долу:

Как да достъпите DNS зоната на своя хостинг акаунт през cPanel

На екрана ще се визуализират всичките Ви домейн имена. За редакция на конкретно такова изберете бутона “Manage”

Добавянето на нов запис се прави от бутона "Добавяне на запис":

Как да добавите нов запис в DNS зоната на своя хостинг акаунт в cPanel

Като следваща стъпка е необходимо да попълните следните полета, обозначени на екранната снимка с номера от 1 до 4, както следва:

3 - Изберете какъв тип запис желаете да направите. Необходимо е да започнете именно с това, тъй като за различните видове записи се отварят различни полета.

1 - Въведете името на домейна. Ако създавате поддомейн ( както е demo.jump.bg ) то въвеждате него ( demo ).

Ако създавате TXT запис за главният домейн то въведете него ( в примера ни това е jump.bg ).

2 - Стойността за TTL може да остане без промяна.

4 - Въведете стойност в графата запис. Според вида на записа може да бъде IP адрес, hostname или текст. Ето и пример с въведени данни:

Примерни стойности за DNS запис

Остава само да запазите промените, като изберете бутона “Save Record”

След добавянето на запис, той се появява в графата "DNS Записи". В тази графа можете да видите и всички вече добавени записи. Промяната на стойностите на вече добавен запис става чрез селектиране на конкретния запис и натискане на бутона "Edit/Редактирай".

как да променим стойности на вече създаден DNS запис

Предоставяме още един пример как могат да се използват DNS записите на практика. За целта ще използваме поддомейнa demo.jump.bg. За да насочим този поддомейн към друг отдалечен сървър с примерен IP адрес 128.128.128.128, селектираме A записa с име demo.jump.bg. и натискаме бутона "Edit/Редактирай". 

втори пример как се създава DNS запис

В полето "Запис" въвеждаме единствено новия IP адрес, което е напълно достатъчно да насочим уебсайтa си към отдалечения сървър. Имайте предвид обаче, че всяка DNS настройка отнема време докато влезе в сила.

Надяваме се с тази статия да сме ви били полезни с информация - какви записи могат да се създават в DNS зоната и как се създават и редактират в контролния панел на хостинг акаунта (cPanel).

Хостинг Jump - премиум хостинг услуги и домейни на конкурентни цени

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин