Насочване на домейн към Blogger

Blogger представлява автономна система за блогове, добила популярността си с удобството си и това че е безплатна за потребителите си. По този начин Blogger предоставя лесно достъпна услуга за всеки, желаещ да създаде свой персонален блог. Всеки ново регистриран блог получава безплатен поддомейн, от който ще е достъпен блога му, от вида на blog.blogger.com (представката blog е използвана за пример и всъщност представлява името, което Вие сте избрали за своя блог). Blogger обаче предлага и друга безплатна услуга, където можете да насочите свой собствен домейн към блога си.

С използването на собствен домейн, Вие можете да придадете повече авторитетност на Вашия блог, както и по-добър начин за Вашите потребители да достигат до него. За да насочите домейнът към блога си обаче, Вие трябва да направите редица от DNS настройки. Ние предлагаме cPanel DNS мениджър, който предоставя максимално улеснение за въвеждане на тези настройки:

 

Насочване на домейн към Blogger

 

След като влезнете в менюто "DNS редактор за напреднали", трябва да изтриете главния A запис за своя домейн. В този пример, домейнът който ще насочим към Блогър е demo.jump.bg.  A записът оказва към кой IP адрес да сочи домейнът Ви, тъй че това е важна стъпка, в противен слуачай домейнът Ви няма да бъде насочен правилно:

 

Насочване на домейн към Blogger

 

Следващата стъпка е въвеждане на нов CNAME запис за домейнът Ви със стойност ghs.google.com. На същата страница в полето "Добави запис" въведете следните стойности, като за име вместо "demo.jump.bg", въведете своя домейн:

 

Насочване на домейн към Blogger

 

Със тази стъпка приключват стандартните настройки за насочване на домейна към Блогър. Ако не сте оказали в своя Blogger акаунт, че желаете да ползвате собствен домейн, то стъпките който трябва да направите са следните:

 

1. Отидете да "Табло за управление".

2. Изберете блога, който ще използва собствено домейн име и натиснете "Настройки".

3. Отидете на меню "Публикуване".

4. Изберете опцията "Превключване към: домейн по избор".

5. Ще видите надпис "Имате ли собствен домейн?". Натиснете бутона "Превключване на разширени настройки", намиращ се до него.

6 . Въведете своят домейн в празното поле срещу "Вашият домейн".

7. Въведете изискваните символи в полето "Проверка с думи" и натиснете "Запазване на настройките".

 

Честито, вече можете да използвате своя собствен домейн за Вашия личен блог! Имайте предвид, че ако домейнът Ви е сочил на друго място непосредствено преди насочването му към Blogger, то тези настройки ще влезнат в сила до 24 часа. Това се дължи на DNS кешът, който се обновява на няколко часа.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes
 • Но по този начин не се отваря версията без www отпред. Тя трябва да се пренасочи към тази с www чрез 301 статус. За целта при мен досега са работили вградените инструменти за пренасочване на съответния DNS хостинг.

 • Dzhorov

  Здравейте,

  Насочването на домейн с www или без www си остава личен избор. В случая сме избрали да насочим домейна от горния пример по www. Все пак коригирахме статията, за да не бъде подведен някой.

 • Ok, насочих си домейн към блогспот, но по дефат е с www отпред. При изписване без www връща 404. Какъв е най-лестният начин да го отстраним. В случая няма значение коя от версиите ще използвам – все още не е активен сайта. Въпроса е как да се редиректне от едното към другото.

  • Dzhorov

   Здравейте Андрей,

   Това може да се поправи много лесно. За целта трябва да се създаде CNAME запис в DNS зоната, където се намира домейна. Този запис трябва да насочва www към главния домейн.

 • Taloveca

  Искам да попитам следното: Взел съм си домейн от Godaddy оправил съм настойките към блоггър обаче без www не ми излиза сайта? Кое трябва да преправя?

  • Dzhorov

   Здравейте,

   Проблемът, който изпитвате е на практика същият, какъвто имаше и потребителят преди Вас. Най-вероятно, този проблем се дълби на неправилна конфигурация на Вашите DNS настройки. За да насочите домейнът Си към blogger с www, трябва да зададете CNAME запис за www, който да сочи към адресът ghs.google.com. Ако желаете домейнът Ви същевременно да се зарежда и без www разбира се, ще трябва да направите А записи в DNS зоната си, сочещи и към сървърите на Google.

   • Taloveca

     Може ли да обясните как точно става това? (без www)

    • Dzhorov

     Съветвам Ви да прочетете подробно тази публикация. Тя се отнася конкретно за този случай, в който искате да насочите домейн без www към Blogger. Ако желаете, можете и да прочетете следната помощна статия, отнасяща се за насочване на закупени от Godaddy домейни към Blogger – http://help.godaddy.com/article/5112