Обновяване на MariaDB до версия 10.6 през април 2024 г.

Бихме искали да Ви информираме, че през месец април 2024г. започваме поетапно да обновяваме MariaDB до версия 10.6 за всички наши споделен хостинг сървъри. Няколко дни преди самата процедура да бъде стартирана, ще получите уведомителен email с точната дата и час.

MariaDB e заместител на популярният сървис за бази от данни MySQL. През годините MariaDB се доказа като много по-оптимизирано решение и именно поради тази причина в Jump.BG използваме него. Целта ни винаги е била да предоставяме максимално оптимизирана услуга.

С актуализацията до WordPress 6.3 някои от Вас може да са забелязали съобщение, че е необходим ъпгрейд на MySQL версията. В текста по-долу ще разгледаме кои са основните промени, кога ще бъде извършен процеса и друга свързана информация.

Какво е новото в MariaDB 10.6?

Промените, които носи MariaDB 10.6 не са никак малко, в сравнение с предходни актуализации. Ето някои от тях:

  • Оптимизация при работата с чарсети, като latin1.
  • По-бърз процес при стартирането и спирането на MariaDB, при използването на InnoDB.
  • Добавянето на моментална DROP COLUMN операция. Също така и възможността да пренареждате колони в таблица без да е необходимо те да бъдат пресъздавани.
  • Добавяне на нов SQL statement - SELECT…OFFSET…FETCH
  • Възможност за добавяне на SKIP LOCKED при SELECT или UPDATE заявки.
  • Добавяне на ignored indexes
  • и др.

Всеки, който желае да се запознае с промените, може да разгледа официалният Release/Changelog.

Препоръчваме всеки клиент, който използва готова система, като WordPress, Joomla, OpenCart и т.н. да провери да провери дали съответната версия поддръжка MariaDB 10.6.

За WordPress можете да проверите на страницата с изискванията, но разбира се можете да се обърнете и към лицата, ангажирани с поддръжката на Вашия уебсайт.

В грижа за нашите клиенти, временно (за няколко месеца) ще запазим сървър, който ще бъде с версия MariaDB 10.3, за да можем към него да трансферираме тези наши клиенти, които изпитват затруднения с новата версия MariaDB 10.6. За тях предвиждаме още няколко месеца, в рамките на които да направят необходимото, за да актуализират проекта си успешно до MariaDB 10.6.

Обръщаме специално внимание на факта, че този ъпгрейд е необратим процес. Един път извършен не е възможно да променим версията към по-ниска.

Хостинг Jump - премиум хостинг услуги и домейни на конкурентни цени

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин