Вземете 30% отстъпка за хостинг в пакет с .BG домейн

Инсталация на phpBB

Инсталация на phpBB

Съкращението phpBB идва от PHP Bulletin Board - софтуерна система, използвана за поддръжка на форуми, написана на програмния език PHP. Този тип софтуер може да се използва за дискусионен форум, който дава възможност за изграждането на виртуална общност от хора, с една обща цел, идеали или възгледи. phpBB е уеб базиран софтуер с широка популярност, предоставящ голям набор от възможности за персонализация, които са напълно мащабируеми и е с безплатен отворен код (без такси, без абонамент, без ограничение за модифициране) Този софтуер, може да поддържа разнообразни системи за бази данни като MySQL , Microsoft SQL, PostgreSQL и Microsoft Access (чрез ODBC).

С лесен за употреба интерфейс, прост администрационен панел и полезно FAQ(Често задавани въпроси), описано на страницата на производителя, phpBB е идеалното решение за създаване на виртуална общността във всички възможни области.

Основните характеристики на phpBB са:

 

 • Лесна и бърза инсталация
 • Поддръжка на няколко езика върху един форум
 • Поддръжка на многобройни типове бази данни
 • Добра защита с вградена система за ауторизация, която автоматично криптира паролите
 • Възможност за създаване на отделни форумни секции, видими само за регистрирани потребители.
 • Доста добра система за търсене из вече съществуващото съдържание
 • Възможност за размяна на персонални съобщения измежду потребителите
 • Лесна смяна на външния вид посредством темплейти
 • Форматиране на текста във самия форум - фонтове, задаване на различни размери, автоматично създаване на URL-та, ограждане на код в специален таг и т.н.
 • Огромно общество от потребители, използващи phpBB, който предлагат безплатни съвети и поддръжка
 • Възможност от страна на хостинга за предоставяне на място за множество форумни инсталации.

 

Всички тези фактори допринасят за успешното създаване на общност, в която членуват хора с общи интереси и където те да се обменят своите идеи по всяка тема - технологии, политика, здраве, игри, или каквото. По този начин те могат да намерят решения на техните проблеми или може да помогнат на другите за решаването на техните проблеми, като им дадат съвети. Форумът може да се използва като средство за допринасяне на голям трафик към Вашия уеб сайт.

Инсталацията на phpBB изобщо не е трудна. Тя е съпроводена от уеб интерфейс, която помага на потребителя да инсталира системата без изпитване на трудности. Ако желаете, можете да инсталирате phpBB чрез нашия автоматичен инсталатор за скриптове, за който ще прочетете по надолу в тази публикация. За да започнете инсталацията, първо трябва да се сдобиете с инсталационните файлове от официалния производител - http://www.phpbb.com/downloads/. В този пример ще инсталираме phpBB в папката "forum", разположена на нашия примерен домейн "demo.jump.bg".  Запомнете, че можете да инсталирате този форумен софтуер на каквито домейни пожелаете. Имайте и предвид, че трябва да разархивирате инсталационния архив, след което трябва да качите неговото съдържание в папката, където искате да инсталирате phpBB. Можете да качите файловете си чрез FTP програма като FileZilla или директно чрез Файловия си мениджър, разположен в хостинг контролния панел:

 

Инсталация на phpBB

 

Следващата стъпка е да отворим нашия браузър и да посетим мястото, където сме качили инсталационните файлове. Автоматично след това, Вие ще бъдете прехвърлени към инсталационния интерфейс на софтуера:

 

инсталация на phpBB

 

Натиснете бутона "Install", за да започнете инсталацията на phpBB. Тази първа стъпка описва последващите стъпки. За да продължите инсталацията, натиснете "Proceed to next step" :

 

Инсталация на phpBB

 

На този екран се изписват сървърните изисквания, за да може да работи правилно софтуера. Тъй като phpBB хостинга, който предлагаме напълно покрива тези изисквания, е достатъчно да да натиснете бутона "Start install":

 

Инсталация на phpBB

 

Тази стъпка е доста важна. Тук трябва да въведете базата данни, нейното потребителско име и парола, които трябва да сте създали преди инсталацията. Можете доста лесно и бързо да създадете такива като посетите хостинг контролния си панел и натиснете бутона "MySQL помощник". В този пример ние предварително сме създали базата данни "demojump_phpbb", с потребителско име "demojump_phpbb" и парола "demo". Адресът за връзка с базите данни е localhost, а полето за порт за бази данни можете да оставите празно:

 

Инсталация на phpBB

 

Ако сте въвели правилно потребителското име, името и паролата на базата данни, ще видите следния надпис:

 

Инсталация на phpBB

В четвъртата стъпка създавате Вашия потребителски акаунт за вход в администраторския панел на phpBB. Тук сме използвали следните данни за вход: Потребителско име - admin, Парола: demo и E-mail адрес - demo@demo.jump.bg. Разбира се, можете да създадете каквото потребителско име и парола за администрация пожелаете:

Инсталация на phpBB

При тази стъпка инсталационния интерфейс Ви информира, че всички до момента зададени настройки сауспешно записани в конфигурационния файл. Натиснете "Proceed":

Инсталация на phpBB

Тук се въвеждат някой специфични настройки като домейн, на който ще се инсталира phpBB, сървърен порт и папка, където се инсталира приложението. Не е нужно да въвеждаме нищо на тази страница, тъй като настройките се засичат автоматично:

Инсталация на phpBB

В предпоследната стъпка инсталацията просто Ви информира, че всички първоначални таблици на базата данни са успешно създадени. Натиснете бутона "Proceed to next step":

Инсталация на phpBB

Последната стъпка от инсталацията Ви съобщава, че инсталацията е завършена успешно. След тази инсталация, трябва да се предприемат няколко финални стъпки, за да да можете да ползвате нормално новия си форум. Задължително трябва да изтриете папката "install", намираща се в папката на самия форум.

Честито, Вие току що успяхте успешно да инсталирате phpBB. Вече можете да започнете да изграждате своята онлайн общност и да привличате трафик към нея!

Ако ръчната инсталация не Ви устройва, имайте предвид че винаги можете да използвате автоматични инсталатор за приложения Softaculous. Той се намира в хостинг контролния Ви панел в графа "Софтуер":

Инсталация на phpBB

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирай се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирай се за нашия бюлетин