Как да трансферирате домейн име

Sofia Petrova

В помощната статия ще обърнем внимание на процедурата по трансфериране на домейн име. Процесът е много бърз и максимално улеснен за потребителите. Ето и кои са стъпките, ако искате да трансферирате вашето домейн име към хостинг компания Jump.bg, както и кои са най-често срещаните грешки за неуспешна процедура. 

Процесът по трансфер на домейн име означава прехвърлянето на един домейн - от един регистратор към друг, при което управлението на домейна (подновяването му, DNS настройки и др.) се прехвърля към новоизбрания доставчик. 

Какво трябва да знаете, за да трансферирате успешно домейн името на своя сайт?

Много важно е да отбележим, че докато тече процесът по трансфер на домейн името не могат да се извършват промени в настройките му - смяна на DNS записи, промяна на контактни данни и др. Периодът от време, в който едно домейн име се трансферира обикновено е с продължителност от 1-2 дни до 1 седмица. 

*задължително е домейнът да бъде активен по време на неговото трансфериране.

Много потребители се притесняват, че когато трябва да прехвърлят домейн име техният сайт ще остане неактивен. Можем да ви успокоим, че самата процедура е чисто административна и се осъществява без това да навреди на активността на вашия сайт. 

Друг важен момент, който да отбележим е, че с успешно завършената процедурата по трансфер, вие не прехвърляте и съдържанието, което се зарежда от конкретното домейн име. Ако желаете да прехвърлите и съдържанието си, то е нужно да заявите хостинг услуга и изрично да ни посочите, че е нужно да се направи и миграция на съдържанието на сайта, като пишете имейл до support@jump.bg.

Jump.bg извършва преместване на сайта ви напълно безплатно и без ангажимент за вас. Освен това, ние ще компенсираме оставащия ви период при досегашния хостинг доставчик. 

При успешно завършена процедура по трансфер се подновява и домейн името за период от 1 година напред от текущата му дата на изтичане, това означава, че не се губи период на ползване на услугата. Изключение правят домейн имена с разширение .bg, .es и др., при които домейнът се подновява за 12 месеца от датата на приключване на трансфера. Ето защо, когато направите поръчка за трансфер на домейн име в системата ни, ще видите и крайна цена за плащане – това е сумата, с която ние ще подновим домейн името за още една година напред за вас, след като прехвърлим успешно домейн името при нас.

Трябва да имате предвид, че за нормалното протичане на трансфер на едно домейн име е добре да се предвиди срок от минимум 1 седмица преди датата на изтичане на домейн името. 

Преди да пристъпите към момента на създаване на поръчка в системата ни за трансфер на вашето домейн име, то препоръчваме да направите справка за това дали е възможно трансферът да се осъществи, като проверите следните основни условия:

Как да трансферирате домейна на своя сайт

  1.   Задължително, за да се трансферира домейн име е необходимо да разполагате с неговия актуален трансферен код. Повечето домейн разширения (com, org, net, info, eu, biz и др.) поддържат трансферни кодове (изключение тук прави отново домейн разширението .bg), те представляват набор от символи, букви и цифри. Обикновено трансферният код може да откриете в потребителския ви профил, в домейн регистратора, където към момента се намира домейн името ви или директно да го изискате от нея. В случай, че предоставите грешен трансферен код, то самата процедура по трансфер при нас, ще бъде провалена. Трябва да отбележим и че трансферните кодове имат времева актуалност и е възможно кодът, който виждате и съответно предоставяте на нас да е „изтекъл“ и да се наложи да изискате нов актуален трансферен код от домейн регистратора, който поддържа домейна ви. Разбира се, вие няма как да установите дали кодът, който виждате е актуален или не, като това става ясно по време на самия процес по трансфер – регистрационната база отхвърля процедурата. В случай, че сте подали заявка за трансфер при нас с грешен трансферен код, то със сигурност вие ще бъдете информиран от нас, като ще изискаме да ни предоставите нов, актуален трансферен код. Трансферният код може да срещнете и под името: трансферен ключ, EPP key, Authorization key, EPP код или Authorization код.
  2.   За да се стартира успешно процедурата по трансфер е необходимо, домейн името да бъде отключено за трансфер (повечето домейн разширения разполагат с опция за отключване/заключване на домейн името за трансфер, като и тук има изключения – по-популярните домейн разширения, които нямат опция за отключване/заключване за трансфер са .bg и .eu домейните). В повечето случаи, опцията отново е налична в потребителския ви профил, където се намира към момента домейнът, като ако опцията е включена е нужно да я деактивирате (в случай, че не откривате опцията, то действието може да го изискате директно от хостинг компанията по имейл).
  3.   Повечето домейн разширения поддържат и опцията Privacy Protection – опция, с която скривате личната си информация, асоциирана към домейн име в публичните търсачки. В случай, че към вашето домейн име е включена опцията Privacy Protection, то тя трябва да бъде изключена преди да се стартира процедурата по трансфер.
  4.   Важно е да отбележим и че домейн име не би могло да бъде трансферирано, ако е правена промяна по публичната информация за контактните данни, с които е регистрирано в срок от 60 дни, както и да не е подновяване в същия този срок. Нужно е да са изминали поне 60 дни от датата на регистрация или подновяване, за да ни позволи самата регистрационна база да извършим процедурата по трансфер (условието отново важи за по-голямата част от домейн разширенията).  
  5.   Обикновено процедурата по трансфер отнема до 7 дни, като поради тази причина, силно препоръчваме да се инициира процедурата по трансфер поне 7 дни преди датата на изтичане на вашето домейн име.

В посочените от нас 5 точки сме обобщили най-често срещаните причини за провалена процедура по трансфер. Условията са посочени от самите регистрационни бази и сме длъжни да ги следваме, ако желаем да завършим успешно процедурата. Съществуват и други ситуации, в които регистрационната база може да откаже трансфер, но те са по-рядко срещани и в такава ситуация, ние я разглеждаме като индивидуален казус.

Процедурата по трансфер се стартира веднага след като се отрази плащане по вашата заявка в системата ни. Доста често, след като завърши успешно процедурата по трансфер на домейн името ви и то вече се намира в системата ни, регистрационната база ви изпраща имейл, чрез който е нужно да верифицирате актуалността на вашите контактни данни, асоциирани към домейна, като натиснете на линка предназначен за тази цел. В случай, че не извършите верификацията, регистрационната база след определен период от време има право да прекрати активността на домейн името ви временно до момент, в който не верифицирате данните си за контакт пред тях.

Ако желаете да трансферирате домейна си към хостинг компания Jump.bg, ние ще бъдем изцяло на разположение, за да ни зададете всички въпроси, които ви вълнуват.

Нужно е да изпишете вашето домейн име и трансферен код/Authorization код в съответните полета и да натиснете на бутона „Поръчай“, след което следвате стъпките на системата, за да завършите поръчката си.

Възможно е да ви се струва сложна процедурата по трансфер на домейн име, но истината е, че тя е една от най-лесно изпълнимите процедури в сферата на хостинг услугите.

Отбелязваме, че от наша страна като бъдещ провайдър на вашето домейн име, следим изцяло процеса по трансфер и при необходимост от допълнителни действия от ваша страна със сигурност ще ви информираме.  

Ако имате нужда от съдействие при извършването на процедура за трансфер на домейн име, свържете се с нашия технически екип на имейл адрес - support@jump.bg. Ние сме 24/7 на разположение за вашите въпроси и нужди. 

Статия от Sofia Petrova

Макар да е едно от новите попълнения в екипа ни, вече знаем колко упорита и всестранно развита личност всъщност е Софи. Обича маркетинга, обожава книгите и не пропуска възможност да научи нещо ново, което да я направи още по-добра в работата. Софи се грижи за създаването на полезно за вас съдържание и ни помага да достигнем до още потребители и бизнеси, които имат нужда от нашите услуги. Разчитаме на нея, за да направим Jump.bg любим бранд и предпочитан партньор за собствениците на уеб сайтове и онлайн магазини в България.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин