Домейни на кирилица

Преди известно време, ICANN, глобалната организация, контролираща регистрацията на домейни въвежда нов тип домейни, които целят да удовлетворят предимно изискванията на пазарите от локално ниво за всяка държава. През 2010 г. е дадена възможност за регистрация на домейни на много различни езици, в това число и на кирилица, като добавка на стандартния до тогава ASCII код.

След регистрацията на домейн на кирилица, той автоматично бива конвертиран в така наречения punycode. Така например домейнът кирилица.com ще изглежда като xn--80apaahi7a3c.com. Това конвертиране е нужно поради съществуващата DNS (Domain Name System) система, която не може да работи с домейни, различни от стандартната ASCII кодировка. Всички известни браузъри вече поддържат и домейни на кирилица, като това става чрез автоматично конвертиране на домейните от кирилица в punycode. Така когато се опитате да посетите уеб сайта кирилица.com, браузърърът Ви автоматично ще го "преведе" в xn--80apaahi7a3c.com.

 

Ако желаете да регистрирате и притежавате собствен домейн на кирилица, можете да го направите от тук. Имайте предвид, че за момента нашата система не може да работи директно с домейни, изписани на кирилица, за това при заявка ще трябва да отбелязвате домейнът във вече конвертиран вариант. Има много налични безплатни конвертори за домейни на кирилица в punycode. Един от тези безплатни инструменти е този. За момента възможните разширения за регистрация на домейни на кирилица са единствено .com и .net.

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин