Празнувайте с нас 24 май - вземете своя подарък сега!

Как се променя статусът на домейна Ви след изтичането му?

На всеки един от нас му се случва често да забравя срокове, в които трябва да заплати дадена такса. Но, когато става въпрос за домейн името ви, което е един от най-важните компоненти за присъствието ви онлайн, не трябва да правите никакви компромиси.

Домейн името е вашият адрес, на който ви откриват потребителите онлайн. Ако то не бъде заплатено в определени срокове, може да бъде изгубено завинаги.


Кои са 7-те лесни стъпки за избор на домейн име?

Има 5 важни периода в жизнения цикъл на всеки един домейн, като е от изключително значение да познаваме тези периоди, през които е възможно да премине един домейн, в случай че забравим да го подновим. 

След закупуването на домейн името ви, то влиза в най-важния от всички цикли, а именно Active, и, ако редовно подновявате своя домейн, той никога няма да премине в някой от другите периоди, през които реално домейнът ви не е работещ. 

За да знаете кога е най-добре да си подновите домейн името, трябва да добиете по-дълбока представа за неговия "жизнен цикъл". Всяко име има различен статус код във времевия отрязък, в който се намира. Определят се 5 периода - Available, Active, Grace Period, Redemption PeriodPending Delete. 

Минималният срок за закупуването на домейн е 1 година, а най-дългият е 10 години (пример .com)

Available - Това е първият статус на едно домейн име, който индикира, че конкретният домейн е свободен за регистрация и може да бъде закупен от клиента. 


#Jumpсъвет - Когато закупите името на домейна си, сложете във вашия виртуален календар датата на изтичането му. Не забравяйте да си добавите и напомняне, за да не забравите да заплатите новия му период.  Jump.bg уведомява своите клиенти за предстоящо изтичане на предплатения период на домейн името ви. 

Active - След като домейн име бъде регистрирано, то преминава в статус „Active”. В този статус домейнът е собственост на лицето, което го е заявило, като обикновено домейн имената могат да бъдат закупени за период от 1 до 10 години.

В този период домейнът е активен и могат да се осъществяват процедури, свързани с него (подновяване, трансфер, актуализация на DNS настройки или WHO IS информация). 


В случай че желаете да запазите вашето домейн име, най-добрата стратегия е да следите кога изтича домейнът ви и да го подновите навреме. Препоръчваме подновяването да се случва в неговия „Active” статус. Това ви гарантира, че  няма да бъде нарушена нормалната работа на сайта ви, както и прилежащите пощи към домейн името. Дори и да подновите домейн името си няколко дни или месеци преди датата му на изтичане, вие няма да загубите период на ползване.  

Ако определено домейн име не бъде подновено до неговата дата на изтичане, то навлиза в така наречения гратисен период (Grace Period).

Grace Period - Повечето домейн разширения имат и гратисен период, като те попадат в него, след като заплатеният срок за конкретното домейн име изтече. В този период домейнът е неактивен и единствената възможна процедура е да се поднови. Сумата за подновяване е непроменена.

Имате възможност да подновите домейн името си както при „Active” статус, така и в неговия „Grace Period” на нормална, редовна цена, като основната разлика е, че домейнът е неработещ в гратисния си период, което означава, че вашият сайт не може да бъде достъпен.

Регистраторът „паркира“ всички домейн имена, попаднали в гратисен период, на свой сървър и при достъпването на конкретно домейн име през браузъра се зареждат рекламни страници. През този период всеки уеб сайт и пощенски имейли, свързани с домейна, ще спрат да работят. 

Продължителността на гратисния период зависи от разширението на домейн името и Регистратора. В повечето случаи гратисният период е 36 дни от датата на изтичане на домейна.

В случай че желаете да подновите домейна си по време на гратисния период, цената за него остава непроменена. Опресняването на DNS зоните, асоциирани към домейн името, ще отнеме до 48 часа след подновяването му.

Ако конкретно домейн име не бъде подновено и в този период, то, след изтичане на съответния срок, навлиза в период Redemption Period. 

Посочените условия за гратисния период, периода на изкупуване и периода на изтриване касаят по-голямата част от домейн разширенията (.COM, .NET, .ORG, .INFO, .BIZ и др.), но те не се отнасят за всички. Например, едно такова изключение е домейн разширението .EU

Внимание: Този период не важи за .eu домейни, тъй като те изтичат моментално и нямат grace период. Периодът им на изкупуване е 40 дни.

Redemption Period - В случай че домейн името не се поднови и по време на неговия гратисен период, то преминава в период на изкупуване. В него имате последен шанс за подновяване на домейн името, като това е отново единствената позволена процедура.

Особеното тук е, че, освен нормалната сума за подновяване на домейн името, е необходимо да заплатите и допълнителна сума (наказателна такса), която е определена от Регистратора и се изпраща директно към него. 

По време на периода на изкупуване домейнът отново е неактивен. Регистраторът не пази домейн името единствено за регистранта – Регистраторът има право да го продаде на търг или по друг начин.

Продължителността на периода на изкупуване е обикновено 30 дни. 

Всяко име се закупува от домейн регистратор, който има право да продаде вашия домейн, ако срокът му изтече и не бъде заплатен.

В периода на изкупуване отново имате възможност да подновите домейн името си, но с допълнителна, наказателна такса, която е определена от Регистратора. 

В случай че конкретно домейн име не се поднови и в периода на изкупуване, то преминава в период на изтриване (Pending Delete Period).

Pending Delete – Този статус обикновено продължава около 10 дни. В периода на изтриване не са възможни никакви процедури, свързани с конкретния домейн, като Регистраторът изтрива/освобождава домейн името.

Веднага след като домейнът бъде изтрит, той може да бъде регистриран наново (статусът му се актуализира на „Available”). В този случай домейн името може да бъде регистрирано от всеки, а не само от вас.

Някои от клиентите предпочитат да не заплащат за подновяване на домейн името в периода на изкупуване, а да изчакат то да се освободи за регистрация и да го заявят на редовна цена, но в този случай съществува опасност друго лице да регистрира желаното домейн име преди вас. 

Освен регистрацията на домейна и проследяването на неговия статус, важно е да имате предвид и защитата на неговата собственост, за да не бъде откраднат - Как да защитим собствеността над домейните си - основни съвети. 

Jump.bg винаги изпраща напомнящ имейл 30 дни преди изтичането на услугите, които позвате, за да имате възможност да ги подновите навреме. В клиентската зона можете да проследявате и датата, до която те са активни.

Ако са възникнали въпроси от ваша страна или имаше нужда от помощ за хостинг и домейн услуги, не се колебайте да ни потърсите на support@jump.bg. Нашият екип е на ваше разположение 24/7.

Хостинг Jump - премиум хостинг услуги и домейни на конкурентни цени

Статия от Валентин Джоров

Авторът все още няма описание.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин