Домейн статус кодове

Понякога на някой от нас се е случвало да пропуснем подновяването на своя домейн, което в повечето случай е доста неприятно. Това преживяване е нежелателно, тъй като почти винаги е невъзможно да си върнем домейна след като той изтече или поне не на нормалната цена. За да се предпазите от подобни главоболия, разбира се е най-разумно да подновявате домейните си навреме.

За да знаете обаче кога е най-добре да ги подновите и да добиете по-дълбока представа за техния "жизнен цикъл", Вие можете да се запознаете подробно с всевъзможните техни статус кодове. Преди да преминем към подробното обяснение за всеки един статус, Вие можете да разгледате всеки един код от следното изображение:

 

Домейн статус кодове

 

  • Available - Това е първия статус на даден домейн с който ще се запознаем. Това е статус на даден домейн, когато той все още не е регистриран  и е свободен за регистрация.
  • ACTIVE или OK - Този статус означава че този определен домейн е вече регистриран и е зает. След регистрацията този домейн не може да бъде регистриран наново от никой друг потребител.

Имайте предвид, че след началната регистрация, домейнът не може да бъде трансфериран при друг регистрар в рамките на 60 дни. Тези правила са определени от главния ICANN регистрар и не могат да бъдат променяни.

  • EXPIRED - Когато видите този статус, това означава че този домейн е вече изтекъл. В рамките на 24 часа до 45 дни след изтичането на домейна, той преминава в expired статус. Вашият домейн след това бива паркиран при самия регистрар и той вече не сочи към Вашия хостинг акаунт. В резултат на това, Вашата страница показва съвсем различно от нормалното съдържание (обикновено реклами наложени от самия регистрар).
  • REDEMPTION PERIOD - 30 дни  след изтичането на домейнът, той преминава в такъв статус.

Ако не сте платили навреме за подновяването на домейна си и той премине в такъв статус,  Вие ще трябва да заплатите наказателна сума от $120 + таксата за подновяване на домейна. Тази наказателна сума е наложена от самия регистрар и хостинг компанията, чрез която е регистриран домейна не печели нищо от това. Понякога самият регистрар може да задържи самото изтичане на домейнът за няколко часа до 2-3 дена (този период се нарича още grace период). Този период обаче зависи изцяло от тях и не може да бъде предвиден с точност колко ще трае. Внимание: Този период не важи за .eu домейни, тъй като те изтичат моментално и нямат grace период.

  • PEDNING DELETE - Това е последния възможен статус кода за даден домейн. След като този домейн е в такъв период, това означава че той не е бил подновен навреме и сега той е пред изтриване. Обикновено този период трае 5 календарни дни преди домейнът да бъде изтрит от публичните регистри. Веднага след като като домейнът изпадне от регистрите и бъде изтрит, той може да бъде регистриран наново. По този начин обаче този домейн може да бъде регистриран от всеки, а не само от Вас.
  • ADDPERIOD - Отнася се единствено за домейни с разширение .org.  Това е специален статус, обозначаващ, че домейна е добавен преди по-малко от 5 дни. По време на този период, домейнът може да бъде изтрит по заявка на регистрара. Заплатената сума за регистрация на домейна също бива възстановявана.

 

Най добрата стратегия е винаги, за да избегнете повечето неприятности за възвръщане на домейни, е да следите кога те изтичат и да ги подновявате навреме. Ние винаги пращаме допълнителни известия до вашата поща 60 дни преди изтичането на кой да е от Вашите домейни. Можете допълнително да следите изтичането на Вашите домейни и останали продукти от Вашата клиентска зона.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote