Защо спираме Analog и Webalizer и коя е по-добрата алтернатива в cPanel?

Бихме искали да Ви информираме, че от 1 април 2024 г. спираме два инструмента за анализ на трафика - Analog и Webalizer, които до този момент са достъпни за ползване в cPanel.

В редовете по-долу ще споделим каква е причината да пристъпим към това действие, както и кой инструмент може да бъде ползван алтернативно.

Защо спираме тези два инструмента?

Преди може би 10 години тези инструменти бяха изключително полезни за собствениците на уеб сайтове. Чрез тях бе възможно да се проследява трафика към интернет страници.

Липса на актуализации и поддръжка от cPanel

Тук възниква и първият проблем, а именно факта, че за последните няколко години тези два инструмента не са актуализирани от страна на cPanel.

Освен, че са морално остарели, друг проблем е, че често информацията в тях не съвпада с действителността, поради което по-скоро могат да Ви объркат.

Ето как изглежда интерфейсът на Webalizer в края на март 2024 г.:

Ето как изглежда интерфейса на Webalizer в края на март 2024 г.:

Технически затруднения

Поради факта, че инструментите не са ъпдейтвани от години, то започват да създават и технически затруднения.

Често засичаме Analog да създава кеш файлове, които са в размер на няколко GB, като това запълва дисковата квота за даден потребител, което от своя страна води до допълнителни затруднения.

Проблеми със сигурността

Друг значим фактор е сигурността. Предполагаме, че повечето от Вас са срещали едни или други затруднения при използването на стар software, като това е една от основните слабости - вратичка за хакване.

Въпреки, че към момента не са известни уязвимости за тези инструменти, не бихме искали да чакаме такива да бъдат открити. 

На база тази информация споделяме, че от 01.04.2024 г. (1 април) Analog и Webalizer ще бъдат спрени за всички наши споделен хостинг сървъри, на които са все още активни.

Кой инструмент остава активен?

Тъй като има потребители, които използват този тип инструменти локално в cPanel, оставаме активен най-добрия от тях - Awstats.

Информацията, която предоставя Awstats е идентична, а в определени ситуации и много по-добра, в сравнение с останалите инструменти. В допълнение, макар и много рядко, Awstats има нови версии. 

Информацията, която предоставя Awstats е идентична, а в определени ситуации и много по-добра, в стравнение с останалите инструменти. В допълнение, макар и много рядко, Awstats има нови версии.
Awstats предоставя подробна характеристика за броя посещения, кои страници са били зареждани най-много, кои IP адреси най-много са отваряли сайта Ви и други. На база тези статистики може да се извършва и анализ на трафика.

Awstats предоставя подробна характеристика за броя посещения, кои страници са били зареждани най-много, кои IP адреси най-много са отваряли сайта Ви и други. На база тези статистики може да се извършва и анализ на трафика.

Заключение

В заключение бихме искали да обобщим, че от 1 април 2024 г. в cPanel акаунтите на нашите клиенти на споделен хостинг, WordPress хостинг и eShop хостинг няма да бъдат налични за ползване инструментите за проследяване на трафика Analog и Webalizer, поради липса на поддръжка и възникващи проблеми, но остава наличен по-добрият инструмент: Awstats.

Хостинг Jump - премиум хостинг услуги и домейни на конкурентни цени

Статия от Тихомир Георгиев

С над 10 години опит в техническата поддръжка, основната цел на Тихомир е да запознае клиентите ни как да използват услугите или прилежащият към тях софтуер.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин