Как лесно да откриете и промените .htaccess

.htaccess е hypertext access файл, който ви позволява да въвеждате промени както по интернет страницата ви, така и в начина, по който сървърът взаимодейства с нея. Файлът е изключително полезен за всеки един собственик на уебсайт. Това е причината днешната ни статия да е посветена на него.

Как да локализирате файлa?

В най-честия случай той се намира в главната директория на страницата, а именно public_html. Ако имате обаче допълнителен домейн, то файлът ще се намира в главната директория на този добавен домейн.

За пример посочваме:

public_html/site1

Public_html/site2

Един от основните методи за редакция на файла е посредством FTP клиент, но често потребители споделят, че не го виждат. Ако и при вас случаят е такъв - е необходимо да извършите проверка върху настройките на използвания клиент и да проверите дали сте посочили да се виждат всички файлове, или само скрити файлове.

Ако в даден момент .htaccess файлът изчезне, е необходимо да предприемете няколко действия:

  1. Някои приставки (plugins) е възможно да премахнат този файл - проверете дали това не е причината.
  2. В някои случаи е възможно при Update на WordPress файлът да бъде премахнат. Добра идея е да имате налично backup копие.
  3. Ако нямате резервно копие на въпросния файл, можете да отворите административния панел на WordPress и да отидете до Settings -> Permalinks. Чрез тази страница просто натискате бутона "Save Changes" и файлът ще бъде създаден.
  4. Винаги можете да редактирате файла локално на персоналния ви компютър с текстов редактор като Notepad++ и да въведете нужните редове в него.

Като допълнение ще ви споделим и следния малък трик:

Някои операционни системи не позволяват създаването на файл без разширение, какъвто е .htaccess. Можете спокойно да създадете файл htaccess.txt, да поставите кодовете в него и да го качите на сървъра чрез FTP. След това просто маркирайте файла и го преименувайте на .htaccess - така той ще работи коректно.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes